Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torsken er borte

TROMSØ (Dagbladet): Tre årsklasser med torskeyngel er borte fra Barentshavet. Småfiskerne raser over trålernes overfiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet mener utviklingen i et av verdens mest fiskerike hav er svært faretruende.

- Det er snart ikke mer ungfisk igjen å verne i Barentshavet. Områder som vanligvis er fulle av småfisk er tomme. Det bør ringe ei bjelle nå, torsken må behandles med varsomhet, sier Jens Petter Hansen, seksjonsleder i Fiskeridirektoratets overvåkingstjeneste for fiskefelt.

- Knust

Sjokkerte norske kystfiskere raser mot en totalt feilslått norsk fiskeriforvaltning.

- Dette er katastrofemelding for kysten, jeg er skuffet og knust, sier Steinar Friis, leder i Norges Fiskarlag.

Han eier en mindre kystbåt, med plass til fem mann.

- Vi småfiskere skal pinadø ikke ha skylda for dette overfisket. Makta i Fiskeri-Norge har vært opptatt av å skaffe lønnsomhet for den havgående trålerflåten - en spekulativ og priveligert elite. Nå ser vi resultatet - uten at noen må stå til ansvar for plyndringen av en nasjonal ressurs, tordner Friis.

Tar småfisk

- Mye av torsken som bringes til land av trålere, er mindre enn to kilo. Fisken rekker ikke å vokse seg stor. Det er redskapene og måten det fiskes på som fører oss ut i elendighet.

Havforskningsinsituttets skip «Geo Sars» har i en måned vært på tokt i Barentshavet for å kartlegge torskebestanden. Det finnes nesten ikke ungtorsk i havet.

- Gytebestanden er liten og det finner sted sterk nedgang i rekrutteringa, sier havforsker Asgeir Aglen.

KRISE KOMMER: Vinterens forskningstokt i Barentshavet er sørgelig nytt for Fiskeri-Norge. Det finnes nesten ikke småtorsk i havet. Årets Lofot-fiskere har all grunn til å frykte framtida.
Hele Norges coronakart