Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torsken kan forsvinne ut av norsk sone

Først blir det mer fisk - så kan det bli mindre, advarer forskere i ny klimarapport.

 EKTE LOFOTTORSK: Forskerne mener fisken kan trekke lenger nordøst. I Norskehavet kommer makrellen inn. Her fra Lofotfisket i gamle dager. Foto: SCANPIX
EKTE LOFOTTORSK: Forskerne mener fisken kan trekke lenger nordøst. I Norskehavet kommer makrellen inn. Her fra Lofotfisket i gamle dager. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny klimarapport som overleveres miljøvernminister Erik Solheim i dag viser at norske fiskerier vil bli betydelig påvirket dersom havene blir varmere.


Torsken rømmer nordover, og akkurat nå koker det i Barentshavet. Før helgen rapporterte Havforskningsinstituttet om gigantbestander av nordatlantisk torsk. Raudåte, en planktonart som torsken spiser, er tallrik når det er varmt i Barentshavet.

Men fortsetter oppvarmingen, kan torsken forsvinne ut av norsk økonomisk sone og over til russerne, mener klimaforskere.

På dypere vann
-Fiskebestander er veldig følsomme for endringer i havtemperatur, men det er vanskelig å forutsi hvor de vil flytte seg. Hovedhypotesen nå er at torsken vil flytte seg nordover og inn i Barentshavet på dypere vann hvis overflatevannet blir varmere. Det kan komme nye arter inn, men det skal godt gjøres at disse er like verdifulle som torsken, sier forsker og rapportforfatter Asbjørn Aaheim ved CICERO Senter for klimaforskning.

I Nordsjøen kan den allerede overfiskede Nordsjø-torsken dø ut, og bli erstattet av eksotiske arter som sardiner og ansjos. Også andre verdifulle fiskearter, som makrellen, flytter nordover.

Norsk laks vil også bli påvirket dersom temperaturene stiger. Inntil en viss grad kan forholdene bli bedre og produktiviteten øke. Men risikoen for sykdom øker, og oppdrettsnæringen kan bli nødt til å se seg om etter lokaliteter lenger nord.

- Fisk er ett av de områdene det forskes mest på, men som forskerne likevel vet minst om, sier Asbjørn Aaheim.

Usikkert om fisken kommer tilbake
- For fiskebestander kan endringene være ganske kjappe. Ett og to år med svart hav har en vært borti før, men tidligere har fisken kommet tilbake etter en stund. Det er det skumle med klimaendringer, det blir mer usikkert om fisken kommer tilbake. Å tilpasse seg klimaendringer handler om å tilpasse seg større usikkerhet om framtida, sier han.

- Det som skjer med havet er blant de mest dramatiske virkningene av klimaendringene. At fisken forsvinner, at tareskogen på sørlandskysten og korallrevene er vestlandskysten er truet, tror vi skyldes global oppvarming, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Rapporten fra CICERO, ECON Pöyry og Vestlandsforskning inngår som en del av bakgrunnsmaterialet til Klimatilpasningsutvalget. Forskerne har ikke kvantifisert de mulige tapene som klimaendringene kan gi i kroner og øre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling