Torsken kan forsvinne ut av norsk sone

Først blir det mer fisk - så kan det bli mindre, advarer forskere i ny klimarapport.

EKTE LOFOTTORSK: Forskerne mener fisken kan trekke lenger nordøst. I Norskehavet kommer makrellen inn. Her fra Lofotfisket i gamle dager. Foto: SCANPIX
EKTE LOFOTTORSK: Forskerne mener fisken kan trekke lenger nordøst. I Norskehavet kommer makrellen inn. Her fra Lofotfisket i gamle dager. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny klimarapport som overleveres miljøvernminister Erik Solheim i dag viser at norske fiskerier vil bli betydelig påvirket dersom havene blir varmere.

Torsken rømmer nordover, og akkurat nå koker det i Barentshavet. Før helgen rapporterte Havforskningsinstituttet om gigantbestander av nordatlantisk torsk. Raudåte, en planktonart som torsken spiser, er tallrik når det er varmt i Barentshavet.

Men fortsetter oppvarmingen, kan torsken forsvinne ut av norsk økonomisk sone og over til russerne, mener klimaforskere.

På dypere vann-Fiskebestander er veldig følsomme for endringer i havtemperatur, men det er vanskelig å forutsi hvor de vil flytte seg. Hovedhypotesen nå er at torsken vil flytte seg nordover og inn i Barentshavet på dypere vann hvis overflatevannet blir varmere. Det kan komme nye arter inn, men det skal godt gjøres at disse er like verdifulle som torsken, sier forsker og rapportforfatter Asbjørn Aaheim ved CICERO Senter for klimaforskning.

I Nordsjøen kan den allerede overfiskede Nordsjø-torsken dø ut, og bli erstattet av eksotiske arter som sardiner og ansjos. Også andre verdifulle fiskearter, som makrellen, flytter nordover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer