DEFORMERT: Et oppdrettsanlegg legger nå ned etter funn av slik torsk. Denne stammer fra Storfjord i Troms i fjor høst. Foto: Fiskeridirektoratet
DEFORMERT: Et oppdrettsanlegg legger nå ned etter funn av slik torsk. Denne stammer fra Storfjord i Troms i fjor høst. Foto: FiskeridirektoratetVis mer

Torskeoppdretter stenger anlegget

Etter funn av store mengder deformert torsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Store mengder deformert torsk er fanget i Trondheimsfjorden den siste tiden. En lokal oppdretter stenger nå anlegget.

Mye av fisken har rødfarget utslett, store byller eller sår. Andre har misdannelser i munn og hodet.

Torsken kommer fra Frengen Havbruk ved Ytterøy, hevder Norges Miljøvernforbund. De anmelder nå oppdrettsanlegget for brudd på dyrevernloven.

Anlegget på Ytterøy vil bli lagt ned ved påsketider, opplyser daglig leder Kjell Fenstad i Frengen til NRK. Nedslakting av torsk er allerede startet. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Godt fornøyde

- En full seier. Fiskeridirektoratet har nå trukket konsesjonen deres på grunn av funn av monsterfisken, sier leder Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet til NTB.

Han kaller det som har skjedd et gjennomslag for den nye dyrevelferdsloven.

- Den slår fast at fisk også skal behandles som levende skapninger, sier han.

Fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Anton Rikstad, sier han lenge har fryktet at oppdrettstorsk fra Frengen skal skade torskestammen i Trondheimsfjorden. Han er glad for at anlegget nå stenges.

- Økologisk katastrofe

Oddekalv i Miljøvernforbundet frykter en økologisk katastrofe i Trondheimsfjorden.

- Dette er et virkelig skrekkscenario. Nå står denne deformerte torsken og gyter, og den gyter like godt som vill torsk, sier Oddekalv. Han mener norske myndigheter må være langt mer oppmerksom på problemer med torskeoppdrett.

- Torsken er mye flinkere enn laksen til å rømme. De bytter nemlig på å gnage på nota, forklarer han. Oddekalv advarer mot mulig rømning også ved andre anlegg.

- Torsken er av enorm verdi for oss her i landet. Vi kan ikke risikere å rote med den, sier han.

Tidligere anmeldt

Frengen Havbruk er også tidligere anmeldt av Miljøvernforbundet, Norges Naturvernforbund og Fiskeridirektoratet etter at store mengder torsk rømte. For to uker siden fikk selskapet en tvangsmulkt på 80.000 kroner, melder NRK.

Ved rømmingen før jul 2008 forsvant 25.000 fisk. I september i fjor rømte 42.000 torsk ut i fjorden. Fisker Tor Hynne mener det også har vært en tredje rømning fra anlegget.

- I hele fjor sommer og tidligsommeren ble det fanget oppdrettstorsk på 1,8 - 2,2 kilo, noe som tyder på en rømming til av større fisk, sier Hynne.

Etterforskning ferdig

Etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor sier til Adresseavisen at etterforskningen er ferdig, men man avventer resultatet av en analyse hos Kripos før eventuell tiltale tas ut.

Etter rømmingen i fjor høst ble det oppdaget en revne i merden. Kripos undersøker nå årsaken til at den revnet.

I Storfjord i Troms er det også fanget store mengder deformert torsk det siste halvåret. Fiskeridirektoratet har tatt DNA-prøver av fisken for å spore opp hvor den kommer fra. Saken er nå overført økoteamet i Troms politidistrikt.

Det er bare ett oppdrettsanlegg for torsk i området. Ledelsen i Storfjord Torsk har benektet at torsken stammer fra dem, og sier de ikke har hatt noen rømninger på fire år.(NTB)