FALLER I FISK: Fiskeri- og næringsminister Elisabeth Aspaker (H) mangler stortingsflertallet som må til for å innføre evigvarende fiskekvoter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FALLER I FISK: Fiskeri- og næringsminister Elisabeth Aspaker (H) mangler stortingsflertallet som må til for å innføre evigvarende fiskekvoter. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Torskesmell for regjeringen

Venstre sørger trolig for at regjeringens ønske om å gi trålrederne evigvarende kvoter, faller i fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ligger an til å lide et torske-nederlag i Stortinget.

Hun har nemlig som ambisjon å gi trålrederne evigvarende fiskekvoter - men etter alt å dømme kommer Venstre til å sørge for at forslaget faller i fisk i Stortinget.
   
Venstre ligger nemlig på vippen i saken. Og på partiets landsmøte kommende helg legger redaksjonskomiteen, anført av Venstre-nestleder Terje Breivik, fram et forslag som går direkte imot regjeringen.  

LES OGSÅ: Derfor vil hun gi rederne evigvarende kvoter.

«Fiskeriressursene er en evigvarende ressurs som tilhører fellesskapet. Derfor er det viktig for Venstre å slå fast at kvoterettigheten aldri kan være evigvarende, men alltid eies av fellesskapet, selv om de for en periode forvaltes av private aktører», heter det i forslaget.

Etter det Dagbladet forstår, ligger det an til at redaksjonskomiteen får flertall for sitt nei til evigvarende kvoter.

- Ikke et knusende nederlag I dag har såkalte strukturkvoter, som er flere grunnkvoter slått sammen på ett fartøy, en varighet på 20 eller 25 år. Det er disse kvotene Høyre/Frp-regjeringen i sin regjeringsplattform har slått fast skal være evigvarende - et forslag som særlig har fått SV til å steile.

Alle de rødgrønne partiene og KrF er motstandere av forslaget - og med Venstre på laget synes slaget å være tapt.
 
Frank Bakke-Jensen, fiskeripolitisk talsmann i Høyre, sier til Dagbladet at han ikke vil forskuttere Venstres landsmøtevedtak. 

- Men at en mindretallsregjering må forholde seg til stortingsflertallet, er selvsagt. Det kan ikke karakteriseres som et knusende nederlag. Det viktigste for Høyre er uansett at vi får en politisk løsning som gir næringen forutsigbarhet, og som kan stå seg over tid. Vi ser fram til en konstruktiv politisk debatt om dette, sier han.

Pål Farstad, næringspolitisk talsmann i Venstre, er også opptatt av forutsigbarhet.  

- Det sentrale for meg er at vi får et bredt forlikt på Stortinget, slik at vi får et regelverk som kan stå seg fra valg til valg og slik at langsiktig planlegging blir mulig for dem som skal investere i båt og bruk, sier han.  

«Olje-skatt» på torsk Venstre-forslaget tar også til orde for å utrede såkalt grunnrentebeskatning - en egen naturressursskatt på - på deler av fiskerinæringen (se egen faktaboks).  

I forslaget viser man til at rederne som i dag sitter på lukrative fiskekvoter, er gitt muligheten til «å tjene ekstraordinær profitt med utgangspunkt i fellesskapets naturressurser».    

«Spesielt deler av havfiskeflåten har høy lønnsomhet. I likhet med andre naturressurser mener Venstre at en del av disse verdiene bør tilfalle fellesskapet og kystkommuner», heter det i forslaget.         

Går denne odelen av forslaget gjennom, vil det  blant annet kunne ramme fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke. Det Røkke-kontrollerte Aker har delt sin fiskevirksomhet i to. Selskapet Havfisk eier trålerne, mens selskapet Norway Seafoods drifter landindustrien. Havfisk fikk i fjor et driftsresultat på 211 millioner kroner, mens Norway Seafoods gikk 10 millioner kroner minus (begge tallene i EBIDTA).     

LES OGSÅ: Skulle forsyne Nord-Norge - sender torsken til utlandet.

MOT FORSLAGET:  Pål Farstad, næringspolitisk talsmann i Venstre, vil ikke innføre grunnrentebeskatning på fisk. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MOT FORSLAGET: Pål Farstad, næringspolitisk talsmann i Venstre, vil ikke innføre grunnrentebeskatning på fisk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det er imidlertid langt fra sikkert at skattedelen av forslaget går gjennom, får Dagbladet opplyst. Forslaget støttes av alle de tre nordligste fylkeslagene, samt Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag Venstre.

Men partiets fiskeripolitisk talsmann, som sitter på Stortinget for Møre og Romsdal, har ikke særlig sans for forslaget.      

- Jeg ser ikke at det noen gode grunner til å innføre dette nå. Jeg har ikke noe i mot at dette blir utredet, men i utgangspunktet syns jeg at man betaler nok når man bruker økonomiske krefter på å investere i båt og bruk, sier Farstad.
  Ønsker debatten velkommen Bakke-Jensen i Høyre ønsker imidlertid debatten velkommen.

- Dette har vi diskutert i Høyre også. Det er et betimelig spørsmål hvordan de som høster av fellesskapets ressurser, skal beskattes, sier Bakke-Jensen, som ikke ønsker å flagge eget standpunkt i saken helt ennå:

- Dette vil jo avhenge av kostnadsnivået i bransjen. Men at de ber om en utredning, syns jeg er en konstruktiv tilnærming.

Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Havfisk lar seg heller ikke skremme av signalene fra Venstre.

- Nei, vi tar gjerne en god debatt om dette, sier han. 

- Dette er to viktige forhold som på mange måter henger sammen. Vi ønsker velkommen en diskusjon, og vi har etterlyst en bredere debatt enn den vi har hatt knyttet til leveringsplikten, fortsetter han.

Tidligere har selskapet reagert skarpt på forslag til innstramminger, eksempelvis da den rødgrønne regjeringen luftet tanken om å skjerpe leveringsplikten. Det vil han ikke gjøre nå. Havfisk-sjefen er imidlertid klar på én ting:

- Det er veldig viktig for oss å ha en viss forutsigbarhet. Det henger sammen med de store investeringene vi gjør.