Tørst framtid

Menneskehetens undergang nærmer seg stadig raskere enn forventet. Dagens tema: Vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRAMTIDA TILHØRER Kina. Men bare hvis teknologien redder det kolossale landet fra akutt vannmangel. Innen 2010, altså knappe fire år fram i tid, vil 550 av Kinas 600 største byer oppleve knapphet på vann. Matproduksjonen vil synke og folk vil lide under industriens behov. Andre land vil kjenne ringvirkningene, samtidig som de har sine egne vannproblemer. Prisen på vann vil øke dramatisk, den globale middelklassen vil for første gang få problemer med å betale sine regninger, misnøyen med industrien forsterkes og strømmen av immigranter til Europa vil mangedobles fordi Afrika er i ferd med å tørke bort.Dette er ett av scenariene i rapporten «Business in the World of Water», som presenteres denne uka på Verdens vannuke i Stockholm. Scenariene er fundert på data samlet i hop de siste tre åra av World Business Council on Sustainable Development, som består de 200 av de største selskapene innen olje, vann og kjemi, blant andre Coca-Cola, Shell og Proctor&Gamble. Disse selskapene er avhengige av vann for å tjene penger, så det er viktig for dem å vite hva som skjer de nærmeste tiåra.

OLJEN OG GASSEN vil en dag ta slutt. Det må vi lære oss å leve med. Vann, derimot, kan vi vanskelig klare oss uten. Det finnes ingen erstatning. I det neste scenariet fra World Business Council setter man derfor sin lit til at menneskeheten skjønner alvoret. Vannmangelen fører i mange land til at utviklingen stopper opp, folk lider, spenningene øker, men innen år 2025 er snuoperasjonen godt i gang. Det investeres stort i resirkulering, vannrensing i liten skala blir vanlig, samtidig som teknologiske nyvinninger gjør det mye billigere å fjerne saltet fra sjøvann. Og hvem leder an i utviklingen? Kina, så klart.

VI KAN ALTSÅ ta det med ro. Her i landet har vi uansett vann så det holder, og hvis teknologien redder resten av kloden, er det liten grunn til bekymring.Men så finnes det også et tredje alternativ. I dette scenariet er det katastrofene som dominerer: Hyppige flodbølger, avskoging og enorme jordras. I storbyer som London bryter det ut koleraepidemier. Bedrifter angripes for hvordan de utnytter lokale vannressurser. Myndighetene bruker fordelingen av vann som et middel for sosial kontroll.

HVILKEN AV DISSE framtidsvisjonene er mest sannsynlig? Det kommer selvsagt an på i hvilken grad verdenssamfunnet innser alvoret - i dag. Ifølge britiske International Water Management Institute (IWMI), som er verdensledende innen forvaltning av ferskvann, øker vannmangelen raskere enn forventet. De siste hundre åra er verdens vannforbruk seksdoblet. Innen 2050 vil en ny dobling av funnet sted, mye på grunn av økt levestandard i land som India og Kina. IWMI forventer at det vil bli produsert 50 prosent mer mat i verden om tjue år - noe som vil ha enorme konsekvenser for tilgjengeligheten og prisen på vann. Man kan blir tørst av mindre.