VIKTIG LOKALBEDRIFT: Torstein Hønsi og Grethe Hjetland kan glede seg over den økonomiske utviklingen i Highsoft. Foto: Falkeblikk.
VIKTIG LOKALBEDRIFT: Torstein Hønsi og Grethe Hjetland kan glede seg over den økonomiske utviklingen i Highsoft. Foto: Falkeblikk.Vis mer

Torstein styrer en fantastisk pengemaskin fra bygda Vik i Sogn

Highsoft i Sognefjorden kan nok en gang vise til superresultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I fjor omsatte Highsoft for 63 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på rett under 39 millioner kroner. Dette er tall som de aller fleste bare kan drømme om, men for Torstein Hønsi og resten av Highsoft-staben er det faktisk et lite steg ned sammenlignet med året før.

Globalt selskap

Fra en bitte liten plass i Sognefjorden selger de software til store multinasjonale selskaper som Facebook, Microsoft og IBM. Ifølge Finansavisen kommer rundt 99 prosent av omsetningen fra andre land enn Norge, og USA er det største markedet med en andel på 47 prosent. Resten deles av Europa og Asia, mens lille Norge står for 1,3 prosent av salget.

Av de 100 største selskapene på Fortune 500, står 82 på kundelisten til Highsoft.

- Vi synes det er litt moro, men tenker også hvordan vi skal få tak i de 18 siste, sier daglig leder Grethe Hjetland til Finansavisen.

Frivillig betaling

Noe av det mest oppsiktsvekkende er at inntekten er basert på frivillig betaling. Ifølge Finansavisen ligger programmene åpne for nedlasting, og kan i så måte benyttes uten å betale lisens. Men resultatene i Highsoft viser at det er mange der ute som ønsker å være ærlige.

- Vet dere hvor mange som laster ned programmet og som ikke betaler?

- Nei, og vi vil ikke vite det det heller. De som skal kommersialisere produktet sitt vil gjerne ha slikt i orden, og betaler lisensen. I Asia, og kanskje spesielt i Kina, tenker de ikke slik, selv om vi også har fått flere asiatiske kunder som skal selge produktene sine til Vesten, forteller Hjetland til Finansavisen.

Highsoft eies av gründeren Torstein Hønsi med 95 prosent, mens daglig leder Grete Hjetland eier de siste fem. Suksessen har gjort Hønsi til en holden mann og en av fylkets aller største skattytere.

Andre økonominyheter:
Kjetting-Jan tjente ti millioner kroner
Nordmann får 500 millioner for å rydde flyplassene i New York, Paris og Amsterdam