Tørstet i hjel på sykehjem

ÅLESUND(NTB): Mangel på drikke er trolig hovedårsaken til at en 76 år gammel mann døde ved Åse sjukeheim i Ålesund. Styrer Olaug Flø Brekke ved sykehjemmet har i et brev til mannens enke nå beklaget manglende kontroll og oppfølging av mannens væskeinntak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne manglende kontrollen «førte til at han den siste tiden klart fikk i seg mindre væske enn det vi trodde og som han burde ha fått», skriver Flø Brekke i et brev Sunnmørsposten har gjengitt.

76-åringen skulle bare trene seg opp etter et lårbensbrudd, men døde av nyresvikt etter en drøy måned på sykehjemmet. For kort tid siden ble det offentliggjort en annen historie fra samme sykehjem, der en 82 år gammel kvinne ble behandlet med hjertemedisin hver dag i en hel måned etter at hun hadde brukket en arm. Feilmedisineringen ble først oppdaget da kvinnen skulle skrives ut.

Tilsynslege Hermod Tandstad ved Åse sjukeheim mener det er galt at den 76 år gamle mannen døde av manglende væskeinntak alene.

- Utgangen var et resultat av flere uheldige omstendigheter, mener han.

Mannen fikk medisiner for en urinveisinfeksjon, og klarte ikke selv å drikke eller gi uttrykk for at han var tørst.

- Sykdomsbildet utviklet seg raskt på grunn av infeksjoner. At dette skjedde i helga gjorde situasjonen spesielt kritisk, sier Tandstad.

Han sier at denne saken er vond for alle, både for personalet ved sykehjemmet og ham selv. Tilsynslegen har 16 faste timer i uka til å ta seg av 76 personer, de fleste mellom 85 og 90 år.

- Derfor er dette også et spørsmål om ressurser ved sykehjemmet, mener Tandstad.

(NTB>