Tørstet i hjel på sykehjem

BERGEN (Dagbladet): Mangel på drikke er trolig hovedårsaken til at en 76 år gammel pasient med lårbeinsbrudd døde av nyresvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Sunnmørsposten som har avdekket den oppsiktsvekkende pasientsaken ved Åse sjukeheim i Ålesund.

I et brev til den avdøde 76-åringens kone innrømmer styrer Olaug Flø Brekke ved Åse sjukeheim manglende kontroll og oppfølging av 76-åringens væskeinntak. Denne manglende kontrollen «førte til at han den siste tiden klart fikk i seg mindre væske enn det vi trodde og som han burde ha fått», skriver Flø Brekke.

Fikk nyresvikt

Før jul ble mannen innlagt ved Åse sjukeheim for å trene seg opp igjen etter en vellykket operasjon for lårbeinsbrudd. På grunn av infeksjoner og sviktende nyrefunksjon var tilsynslegen ved sykehjemmet oppmerksom på det særlige behovet for væsketilførsel, og ga instrukser om det.

I brevet fra sykehjemsstyreren går det fram at 76-åringen den siste tida klart fikk i seg mindre væske enn det behovet tilsa.

Klarte ikke drikke

Men tilsynslege Hermod Tandstad ved Åse sjukeheim mener det er galt at den 76 år gamle mannen døde av manglende væskeinntak alene.

- Utgangen var et resultat av flere uheldige omstendigheter, sier han til NTB.

Mannen fikk medisiner for en urinveisinfeksjon, og klarte ikke selv å drikke eller gi uttrykk for at han var tørst.

- Sykdomsbildet utviklet seg raskt på grunn av infeksjoner. At dette skjedde i helga gjorde situasjonen spesielt kritisk, sier Tandstad.

Tilsynslegen har 16 faste timer i uka til å ta seg av 76 personer, de fleste mellom 85 og 90 år.
- Derfor er dette også et spørsmål om ressurser ved sykehjemmet, mener Tandstad.

Feilbehandlet

En 82 år gamle kvinne som kom til Åse sjukeheim med armbrudd ble behandlet med hjertemedisin i en måned. Det skyldtes at sentralsykehuset i Møre og Romsdal, hvor armbruddet var behandlet, hadde sendt feil journal til sykehjemmet.
- Vi kommer til å ferdigbehandle saken som omhandler den 82 år gamle kvinnen før vi eventuelt går inn i sakskomplekset rundt 76-åringens dødsfall, sier førstekonsulent Erik Widerøe i Statens Helsetilsyn. Verken han eller fylkeslegen i Møre og Romsdal var kjent med dødsfallet som skjedde i desember da Dagbladet tok kontakt i går.