Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torsvik presset ut

Gjennom en kuppliknende operasjon skiftet Ap-ledelsen partisekretær i går: Solveig Torsvik trakk seg etter massiv kritikk og langvarig press. Men partiledelsen måtte kjempe hardt for å få Martin Kolberg som etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Solveig er ingen syndebukk

Politikk på sitt verste

Kolberg - en overgangsfigur

Flere sentralstyremedlemmer kaller framgangsmåten «kuppaktig». Halve sentralstyret ville bruke noen uker ekstra på å finne etterfølgeren.

Blant dem var Grete Knudsen, Trond Giske og AUF-leder Eva Kristine Hansen. Også Yngve Hågensen var kritisk, men stilte seg likevel bak. Partileder Thorbjørn Jagland understreket at løsningen er midlertidig og ikke binder landsmøtet om ett år. Dermed gikk et flertall med på å konstituere Kolberg fram til november.

Nekter for press

- Jeg har ikke opplevd kritikk eller press, og føler meg ikke som noen syndebukk. Jeg går av etter fem år som partisekretær fordi tida var inne til å gjøre andre ting, sa Torsvik.

Kritikken mot partisekretæren har vært massiv i partiorganisasjonen i lang tid, og misnøyen har ikke avtatt etter valget. Likevel prøvde både Ap-leder Jagland og Torsvik å gi inntrykk av at den ekstraordinære situasjonen i går var helt udramatisk.

- Tida var inne

Torsvik benekter at hun har opplevd kritikk.

På spørsmål om hvorfor hun går av midt i en landsmøteperiode, svarte Torsvik: - Man kan alltid diskutere tidspunktet for å slutte, men tida var inne for min del. Etter valget var jeg innstilt på å få orden på økonomien og legge opp til en organisasjonsdebatt. Nå føler jeg grunnlaget er lagt.

Hun bestemte forrige søndag å trekke seg. Torsdag ba Jagland barndomskameraten Martin Kolberg å overta. Det skal ha vært etter Torsviks ønske.

Midlertidig løsning

- Kolberg har bred tilslutning i partiet. Vi kunne ikke velge en det vil være stor uenighet om i en vanskelig situasjon for partiet. Det er viktig å understreke at sentralstyret ikke skal komme landsmøtet neste år i forkjøpet, sier Jagland.

Han la til grunn at man måtte velge sekretær fra sentralstyret, som jo er landsmøtevalgt. Et flertall ville uansett utsette beslutningen.

- Vi burde brukt mer tid. Det som uansett er klart er at vi har fått en midlertidig løsning. Kolberg er ingen fornyer, sier et medlem i sentralstyret.

INN OG UT: Thorbjørn Jaglands barndomsvenn Martin Kolberg (t.v.) er tilbake ved partilederens side, mens Solveig Torsvik (bak) forsvinner ut i kulissene.Foto: ARNE V. HOEM
Hele Norges coronakart