- Tortur av norsk ungdom

TROMSØ (Dagbladet): Helvetesuka på Befalsskolen i Nord-Norge: Ungdommene står med bind for øynene i 16 timer. De blir forhørt, må tåle grov kjeft og er sultne og utmattet. - Lovstridig tortur, mener Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy musikk tordner mellom veggene, soldatene er dødsslitne, men får ikke sette seg eller stå i hvilestilling.

- Dette er ulovlig både ifølge norsk straffelov og internasjonale konvensjoner, og over grensen til tortur, sier spesialrådgiver Terje Lund i Norges Røde Kors til Dagbladet. Lund er vernepliktig major og ekspert på krigsrett. Han underviser om emnet på Krigsskolen.

Også generaladvokat Arne Willy Dahl, Forsvarets øverste juridiske leder, er svært betenkt over sjokkinnslaget som ble sendt i NRKTVs «Sommeråpent» fra Tromsø i går kveld.

- Jeg vil si at det grenser mot tortur, noen vil nok kalle det tortur. Denne typen øvelse hører ikke hjemme på en befalskole, sier Dahl til Dagbladet.

Spesialrådgiver og krigsrettekspert Terje Lund mener fangebehandlingen under helvetesuka i Nord-Norge er den mest ekstreme øvelsen han har sett, også internasjonalt.

- Og da inkluderer jeg den tøffe treningen SAS-soldatene (britenes Special Air Service) må gjennomgå, sier Lund.

Generaladvokat Arne Willy Dahl vil på ny prøve å fjerne fangebehandlingen som opprørte TV-seerne i går kveld.

- Slike bilder på TV-skjermen skaper fort det inntrykket at dette er vanlig og akseptert behandling av krigsfanger. Det er uheldig, påpeker Dahl.

Vil flytte grenser

Stabssjef Jens T. Thorsen ved Distriktskommando Nord-Norge (DKN) mener Forsvaret ikke har råd til å la være å utsette kommende offiserer for slike prøvelser.

- Vi flytter noen grenser hos folk, det dreier seg om å teste selvinnsikt. Dette er ikke verre enn det befal må tåle i en tøff fredsbevarende tjeneste, sier Thorsen til Dagbladet.

Generaladvokat Dahl mener også det kan være tjenlig å teste kommende befals utholdenhet.

- Men dette burde være forbeholdt krigsskolen eller marinejegere, som skal operere bak fiendens linjer. Jeg er ikke komfortabel med at det undervises slik på enhver befalsskole, framholder Dahl.

Krigsrettekspert Terje Lund stiller helt klare betingelser for at øvelser kan ha slikt innhold som under helvetesuka i Nord-Norge.

Krever psykolog

- Elevene må skriftlig samtykke i at de vil gjennomgå slike ekstreme prøvelser. Når som helst må de kunne avbryte øvelsen. En psykolog må følge hele sekvensen, som må være ledet av eldre befal. Debriefing etterpå må være obligatorisk, krever Lund, som er enig med Dahl i at så ekstreme øvelser må forbeholdes krigsskolen eller utdanning av marinejegere.

Stabssjef Thorsen ved DKN opplyser at befalsskoleelevene har tilgang til psykolog og lege.

- De kan også hoppe av når som helst, uten at det får konsekvenser for deres videre utdanning. Øvelsen skal være tøff. De får lite mat, lite søvn, det er mye stress, og de blir slitne - hvordan fungerer de da som ledere? spør Thorsen.

- Dette må vi teste hos befal som skal kunne lede mannskap i krig.

TV-sjokk: Elevene ved Befalsskolen for Nord-Norge må tåle nedverdigende behandling. Generaladvokat Arne Willy Dahl mener øvelsen er for tøff.