Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tortur er bare tortur hvis man torturerer med vilje

USA frigir torturnotat. Råd til soldater mot straffeforfølging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pentagon har i dag frigitt ett til nå hemmelig memo fra mars 2003, der justisdepartementets loveksperter går god for bruken av tøffe avhørsteknikker mot terrormistenkte i utlandet.

I memoet, utarbeidet av det amerikanske justisdepartementet, fastslås det at en krigende president George W. Bush står over FNs konvensjoner og internasjonal lov om avhør og fangebehandling.

«Vårt tidligere standpunkt står klart, at tradisjonell internasjonal lov ikke er føderal lov, og at presidenten derfor kan overkjøre disse som han selv vil.»

Bare tortur hvis man vil torturere

Memoet godkjenner videre agressive avhørsmetoder så fremt avhørerne ikke har til hensikt å torturere.

Argumentet er at tortur defineres som summen av flere handlinger, og at så lenge tortur ikke er hensikten med avhørene, så kan avhørerne heller ikke rettsforfølges for å ha brukt tortur.

Altså kunne militære avhørere bruke svært tøffe metoder mot mistenkte al-Qaida- og Taliban-krigere såfremt det å torturere fangene ikke var hensikten med avhørene.

Videre argumenteres det blant annet for at metoder som å nekte fangene søvn, holde dem i smertefulle stillinger og påføre dem hetter, ikke kan regnes som tortur.

FRIGITT: Her protesteres det mot USAs fangebehandling foran Det hvite hus i anledning femårsdagen for invasjonen i Irak. 
Pentagon har i dag frigjort et svært omstridt tortur-memo som har vært topp hemmelig siden 2003. Foto: Scanpix
FRIGITT: Her protesteres det mot USAs fangebehandling foran Det hvite hus i anledning femårsdagen for invasjonen i Irak. Pentagon har i dag frigjort et svært omstridt tortur-memo som har vært topp hemmelig siden 2003. Foto: Scanpix Vis mer

Heller ikke dytt og klask bryter med lovgivningen, fastslås det i memoet.

«Selvforsvar»

Justisdepartementet skisserer i memoet en måte å helgardere soldatene mot en eventuell føderal eller internasjonal torturtiltale.

Skulle noen avhørere bli tiltalt for brudd på amerikansk eller internasjonal lov, vil argumentet «nødvendighet eller selvforsvar rettferdiggjøre ethvert lovbrudd».

- Ingen grenser

Det 81 sider lange memoet er skrevet av John Yoo, den daværende assisterende visedirektøren for justisdepartementets lovavdeling. Det ble sendt til Pentagons juridiske rådgiver William Hayes.

Dokumentet ble frigjort etter at borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) gikk til rettslige skritt for å få hemmelighetsstempelet fjernet.

- De juridiske resonementene Yoo kommer med i memoet setter bokstavlig talt ingen grenser for hvilke avhørsmetoder presidenten kan tillate. Hele poenget med memoet er opplagt å fjerne enhver mulig juridisk restriksjon knyttet til presidentens fullmakter i krig. Memoet var ment å tillate tortur, og det var nettopp det det gjorde, sier Jameel Jaffer i ACLU til nyhetsbyrået AP.

image: Tortur er bare tortur hvis man torturerer med vilje

- Et lite steg fremover

Senator Patrick Leahy som leder senatets justiskomitee sier frigivelsen av dokumentet er et lite steg fremover.

- Memoet gjenspeiler det utvidete synet på presidentens makt som har vært kjennemerket på denne administrasjonen, sier den demokratiske senatoren til BBC.

OMSTRIDT: Memoet, utarbeidet for Pentagon i 2003, gir presidenten mer eller mindre blankofullmakt til å tillate hva han vil av avhørsmetoder, tross internasjonal lov. Og gode råd for hvordan eventuelle torturtiltaler kan avvises.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media