Tortur i USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangene på Guantánamo-basen er utsatt for tortur, skriver det amerikanske ukemagasinet The New Yorker. Magasinet har fått tilgang på opplysninger som bekrefter anklager om fangemishandling i det amerikanske fengslet på Cuba. Heldigvis finnes det menneskerettighetsorganisasjoner og journalister som bruker ytringsfriheten slik den skal brukes i et demokrati. Det er redningen for et USA som nå har en administrasjon som har gjort tortur av fanger til et definisjonsspørsmål.

Journalisten Jane Mayer har fått informasjon fra kilder som har sett en rapport fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Rapporten er sendt Bush-administrasjonen etter at Røde Kors fikk adgang til Guantánamo-basens fanger i fjor, men amerikanske politikere og CIA benekter ovenfor Meyer å ha sett rapporten. Det tok fem år før Røde Kors fikk intervjue fangene på Guantánamo, og resultatet er at fangebehandlingen og avhørsmetodene blir beskrevet som identiske med tortur. Ansatte som har gitt fangene denne behandlingen kan anklages for grove kriminelle handlinger, mener Røde Kors.

Organisasjonen kan ikke uttale seg om rapporten, for Det Internasjonale Røde Kors er den eneste organisasjonen som får tilgang til fengsler og fanger. For å få denne tilgangen skriver organisasjonen konfidensielle rapporter til det enkelte lands myndigheter. Journalistisk gravearbeid kan bevise at fangene på Guantánamo i alle år er blitt utsatt for det resten av verden kaller tortur. Og i fjor avsa amerikansk høyesterett en dom som sa at Genevekonvensjonen gjelder alle fanger i krigen mot terror.

Kritikken som er kommet fram, også fra egne domstoler, biter åpenbart ikke på Bush-administrasjonen. Resultatet er dyp mistro til amerikanske styresmakter. I USA og i resten av verden. Det finnes bare en måte å snu dette på. Legg ned Guantánamo-basen og gi fangene fra krigen mot terror juridiske rettigheter som er et demokrati verdig.