Tortur? Ja, takk

Det står strid mellom Senatet og president George Bush om en lov som forbyr tortur i kampen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRESIDENT George W. Bush vil ha lov til å torturere fanger i kampen mot terror. Etter at Senatet vedtok et tillegg til loven om forsvarsutgifter som slår fast at det er forbudt å benytte avhørsmetoder som er «grusom, umenneskelig og nedverdigende» for fangene har Bush sendt visepresident Dick Cheney til senator John McCain for å argumentere for at loven ikke skal gjelde for CIA-agenter.Senator John McCain, som foreslo lovtillegget, var selv fange i Nord Vietnam i fem og et halvt år og ble torturert en rekke ganger, avslo visepresidentens ønske. For ytterligere å legge press på Senatet har Bush truet med å nedlegge veto mot loven. Bush har ikke lagt ned veto mot en eneste lov i de mer en fem åra han har sittet som president, men en lov som forbyr tortur den vil han stanse.

UTSPILLET er ytterligere et bisart tillegg til den rettsforvirring som er oppstått i den såkalte globale kampen mot terror, hvor sivile rettigheter, hevdvunne rettsprinsipper og internasjonale avtaler er satt til side. CIA holder et ukjent antall fanger i hemmelige interneringsleirer i flere land. I strid med Genèvekonvensjonen har USA nektet å registrere de internerte hos Det internasjonale Røde Kors. USA har også nektet organisasjonens inspektører adgang til de internerte, bortsett fra til leiren i Guantánamo Bay. Flere fanger har «forsvunnet», i likhet med ofrene i enkelte diktaturstater. USAs justisdepartement og Det hvite hus har tillatt røffe avhørsmetoder som nestendrukning, jukse henrettelser og tilbakehold av smertelindrende midler. CIA har også vært implisert i avhør av minst fire fanger i Afghanistan og Irak som seinere er avgått ved døden. Ingen CIA-agenter er stilt for retten, og det har til nå ikke vært noen offentlig gransking av CIAs avhørsmetoder. Den menige soldaten Lynndie England, som opptrer på flere av bildene fra Abu Ghraib fengselet utenfor Bagdad, er derimot blitt dømt til tre års fengsel.

VISEPRESIDENT Cheneys argumenter for å unnta CIA-agenter fra loven om tortur var bl.a. at dette bare skulle gjelde hemmelige antiterroroperasjoner i utlandet, og overfor terrorister som ikke var amerikanske statsborgere. Dessuten for å beskytte CIA-agentenes liv. Til det har John McCain svart: -   Jeg kan ikke skjønne hvordan man kan beskytte sitt eget liv ved å torturere andre.Men også amerikanske statsborgere, som Jose Padilla, har fått føle et rettsvakuum som mistenkt terrorist. Han har nå sittet i isolat i mer enn tre år. Det blir hevdet at han ville detonere en «skitten» atombombe. Han har nå bedt USAs høyesterett om å begrense regjeringens rett til å holde han og andre amerikanske terrormistenkte på ubestemt tid og uten at det blir reist tiltale.

ET STORT ANTALL som har vært internert i flere år har fortsatt ikke fått vite hvorfor de er internert eller blitt tiltalt for lovbrudd eller straffbare handlinger av noe slag. Uten betydelig innblanding fra folkevalgte eller domstoler i USA har det inntrykk festet seg at Bush-administrasjonen kan fengsle hvem de vil, når de vil, så lenge de vil, og for hva de vil, så lenge de kan påberope seg at den nasjonale sikkerhet er i fare. At tortur også er brukt av USAs militære og etterretningstjenesten er allerede dokumentert. Det nye er at man åpent ber om lovfestet rett til å la etterretningsagenter drive tortur.

NATO HAR Genèvekonvensjonene som en av alliansens grunnprinsipper. Bush-administrasjonen utfordrer også sine nære allierte når den ønsker å torturere fanger i all hemmelighet. Det er en utfordring også for Norge som deltar sammen med amerikanske styrker både i Nato og i Afghanistan og Irak. Visepresidentens utspill er en anledning for den norske regjeringen til å markere at et slikt samarbeid ikke kan fortsette uten klare garantier for USA, eller andre alliansepartnere, avholder seg fra avhørsmetoder som innebærer «grusom, umenneskelig eller nedverdigende» behandling.