Tortur og ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I natt holdt president George W. Bush den første av seks planlagte taler fram til den 30. juni, da USA skal overlevere deler av den politiske makten i det okkuperte Irak til en midlertidig regjering. Målet for presidenten er å styrke oppslutningen i det amerikanske folket om Irak-politikken, og snu eller bremse den nedadgående tendensen i oppslutningen om Bush selv foran valget i november.

Bildene fra fengselet Abu Ghraib i Bagdad har sjokkert en hel verden og oppflammet Midtøsten. Men de har også, selv om amerikanske medier har behandlet materialet svært forsiktig, undergravd presidentens troverdighet i hjemlandet. Og for George W. Bush er det først da det blir alvor. Han og hans rådgivere har hittil avvist reaksjonene mot Irak-invasjonen andre steder i verden med arroganse. Presidenten støttet for eksempel forsvarsminister Donald Rumsfelds deling av Europa i en gammel og en ny del der støtte til invasjonen i Irak var skillelinjen. I natt appellerte Bush om støtte til en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd om Irak. Den støtten må han få fra det gamle Europa, og fra et FN som presidenten har stemplet som «irrelevant».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer