Her sitter diktatorens fiender:

Tortur og hemmelige henrettelser

Hver gang en dødsdømt fange blir hentet fra cella i Pisjtsjalovskij-slottet, vet han ikke om han skal få besøk, luft eller en kule i bakhodet. Nå fylles det beryktede fengselet med diktatorens politiske fiender.

BERYKTET: Fengselet SIZO-1 befinner seg i Pisjtsjalovskij-slottet i Hviterusslands hovedstad Minsk. Det er det eneste stedet i Europa hvor statsautoriserte henrettelser fremdeles finner sted. Foto: Vjasna
BERYKTET: Fengselet SIZO-1 befinner seg i Pisjtsjalovskij-slottet i Hviterusslands hovedstad Minsk. Det er det eneste stedet i Europa hvor statsautoriserte henrettelser fremdeles finner sted. Foto: Vjasna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når vaktene kommer, vet ikke de dødsdømte fangene om det er for siste gang. Plutselig én dag blir de møtt av en statsadvokat, som forteller dem at deres søknad om en benådning fra presidenten er avvist. At deres siste håp er knust.

- De skalv enten av kulda eller av frykten, og de gale øynene deres utstrålte en slik ekte skrekk at det var umulig å se på dem.

Ordene tilhører Aleh Alkayeu og stammer fra en rapport utarbeidet av den hviterussiske menneskerettsgruppa Vjasna om dødsstraff og forholdene i hviterussiske fengsler fra 2016.

Alkayeu er tidligere sjef for det fryktinngytende fengselet SIZO-1, som befinner seg i Pisjtsjalovskij-slottet i sentrum av Hviterusslands hovedstad Minsk. Bare ett sted i Europa utføres ennå statsautoriserte henrettelser, og det er i Pisjtsjalovskij-slottet, hvor henrettelsesmetoden er en kule.

Nå fylles dette og andre beryktede fengsler med politiske fiender av Europas siste diktator - Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Stakk seg i rettssalen

41 år gamle Stepan Latypov ble pågrepet i sin egen bakgård 15. september i fjor. Politiet kom for å male over et veggmaleri av to aktivister, som begge ble dømt for å ha avspilt låta «Jeg ønsker forandringer!» av det ikoniske sovjetiske punkbandet Kino.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer