UNDERSØKTE AVHØRSMETODER:  Konklusjonen til en 6300 sider lang rapport om CIAs forvarings- og avhørsmetoder etter terrorangrepet 11. september vil snart bli offentliggjort. Rapporten kritiserer i stor grad resultatet av avhørsmetodene, kalt «enhanced interrogations», som ble benyttet på Guantánamo, i Irak og i Afghanistan. Bildet viser fanger ved Guantánamo-basen på Cuba i 2002. Foto: Handout / U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
UNDERSØKTE AVHØRSMETODER: Konklusjonen til en 6300 sider lang rapport om CIAs forvarings- og avhørsmetoder etter terrorangrepet 11. september vil snart bli offentliggjort. Rapporten kritiserer i stor grad resultatet av avhørsmetodene, kalt «enhanced interrogations», som ble benyttet på Guantánamo, i Irak og i Afghanistan. Bildet viser fanger ved Guantánamo-basen på Cuba i 2002. Foto: Handout / U.S. Navy / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tortur-psykolog forsvarer CIAs brutale avhørsmetoder

Var med å utvikle metodene benyttet i USAs mest beryktede fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykolog James Mitchell beskrives som arkitekten bak CIAs «utvidet avhørs»-metode, som blant annet ble benyttet i det beryktede Abu Ghraib-fengselet. Etter en ny rapport fra det amerikanske Senatet, som slakter torturmetodene, går psykologen ut og forsvarer dem.  

Han sier avhørsmetodene, som inkluderer vanntortur, stress-stillinger, flere døgn uten søvn og å stenge folk inn i små bokser, ga viktige resultater.

- Brutal tortur uten resultater Den 6300 sider lange senatrapporten sier imidlertid at avhørsprogrammet tok æren for kritiske etterretningsopplysninger som terrormistenkte hadde gitt dem allerede før de ble ofre for de brutale teknikkene. Rapporten konkluderer med at informasjonen oppnådd gjennom tortur hadde liten verdi for amerikansk etterretning.

 Men dette er Mitchell, som var med å utvikle avhørsmetodene, langt fra enig i.

- De som har en Jack Bauer-mentalitet, mener jeg at ikke forstår hvordan etterretningsnettverk egentlig fungerer, hvordan trusselbilder er satt sammen og hvordan etterretning blir brukt. Det at du taper en fyrs hender til rattet og brekker tomlene hans, og han forteller deg hvor bomben er så du kan gå og hente den, er en fantasi, sier Mitchell i et lengre intervju med avisen The Guardian.

I sitt første intervju på over sju år, forsvarer Mitchell de brutale metodene.

- Folkene på bakken gjorde det beste de kunne med sin tolkning av loven på den tiden, sier psykologen.

Angrer ikke Psykologen og hans kollega Bruce Jessens deltakelse i CIAs bruk av tortur ble kjent i 2009. Selv er Mitchell anklaget for å ha benyttet vanntortur på en av hovedmennene bak terrorangrepet 11. september - Khalid Sheikh Mohammed.

- Da hele Guantánamo-saken kom opp, ble alle overgrepene som de gjorde i Gunantánamo forsøkt tilskrevet meg og Bruce, sier Mitchell, som sier de to ikke hadde noe med torturen i fengslene å gjøre.

Men psykologen stiller seg ikke angrende til at han var med å utvikle forvarings- og avhørsmetodene av terrormistenkte.

- Du kan ikke be noen om å risikere livet sitt og tenke og ta beslutninger uten den etterpåklokskapen vi nå har, for deretter å dissekere dem i media ti år etterpå, sier Mitchell i Guardian-intervjuet.

- Aldri få skje igjen CIA-rapporten, skrevet av en komité i Senatet, er ennå ikke offentliggjort, men den amerikanske avisen McClatchy News sier de allerede nå sitter på konklusjonen. Rapporten slår blant annet fast at CIA tidligere har offentliggjort feilaktige tall på hvor mange de har arrestert og brukt disse «forbedret avhørs»-metodene på.

- Konklusjonene er sjokkerende. Rapporten avdekker en brutalitet som står i skarp kontrast til våre verdier som en nasjon. Den dokumenterer en skamplett i vår historie som aldri må få lov til å skje igjen. Dette er ikke hva amerikanere gjør, har lederen av senatskomiteen bak rapporten, Dianne Feinstein, tidligere uttalt.

 UTSATT FOR VANNTORTUR:  Psykolog James Mitchell, som nå forsvarer avhørsmetodene benyttet etter 11. september, er selv anklaget for å ha utsatt Khalid Sheikh Mohammed for vanntortur. Sheikh Mohammed var en av hovedmennene bak terrorangrepet 11. september. Foto: Handout / AFP Photo / NTB Scanpix
UTSATT FOR VANNTORTUR: Psykolog James Mitchell, som nå forsvarer avhørsmetodene benyttet etter 11. september, er selv anklaget for å ha utsatt Khalid Sheikh Mohammed for vanntortur. Sheikh Mohammed var en av hovedmennene bak terrorangrepet 11. september. Foto: Handout / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer