Tortur svekket siktelse

Hovedvitnet i Økokrims etterforskning av mulla Krekar, Didar Khalid Khdir Khalan (20), ble avhørt i det beryktede Abu Ghraib-fengselet. Det svekket påtalemyndighetens sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/NEW YORK (Dagbladet): Bildene av amerikanske soldater som torturerer irakiske fanger i fengselet i Bagdad har skapt sjokkbølger. Nå har fangeskandalen også bidratt til at saken mot Krekar ble henlagt.

-  At vitnet som avga forklaring i februar 2004 på tidspunktet for avhøret var innsatt i Abu Ghraib har ikke bidratt til å forenkle de påtalemessige vurderinger, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch i sin begrunnelse av henleggelsen.

Hensynet til vitners sikkerhet var en av hovedgrunnene til henleggelsen.

Skulle sprenge seg

Khdir Khalan sa i avhør i 2003 at han var blitt sendt av Krekars gruppe Ansar al Islam for å sprenge seg selv i lufta, og var et hovedvitne i Økokrims etterforskning.

Men i februar i år knuste vitnet, som da var i Abu Ghraib, Økokrims tiltalegrunnlag ved å fortelle om tortur og grov mishandling, og press i fangenskap hos Kurdiske patriotiske union (PUK) for å komme med uriktige opplysninger om Krekar til norsk politi.

PUK er Krekars hovedfiende i Nord-Irak. Metodene deres ble i går kraftig kritisert av Riksadvokaten. I sin begrunnelse skrev han at det var en «realistisk mulighet for at vitnene har blitt utsatt for mishandling og press».

-  En seier for folket

I går strømmet det inn med gratulasjoner til Krekar i Oslo.

-  Dette er en seier, for meg og for folket i Kurdistan, sa Krekar.

Krekars advokat Brynjar Meling har allerede begynt forberedelsene til en millionsak mot staten.

-  Det er ikke usannsynlig at det kommer opp i et millionbeløp, sa han til Dagbladet i går kveld.

Meling reagerer på begrunnelsen om at vitners sikkerhet førte til henleggelsen.

-  Det er i beste fall naivt, og i verste fall et forsøk på å bringe oppmerksomheten bort fra det faktum at de ikke hadde noen sak.