Torturbeskyldninger mot hæren i Egypt

Sjokkopplysninger om hæren som mange trodde var på folkets side.

SLÅR SPREKKER: Bildet mange hadde av den egyptiske hæren som nøytral, slår sprekker etter rapporter i den britiske avisa The Guardian. Her fra demonstrasjonene på Tahrir-plassen i hjertet av Kairo den 4. februar. (AP Photo/Khalil Hamra)
SLÅR SPREKKER: Bildet mange hadde av den egyptiske hæren som nøytral, slår sprekker etter rapporter i den britiske avisa The Guardian. Her fra demonstrasjonene på Tahrir-plassen i hjertet av Kairo den 4. februar. (AP Photo/Khalil Hamra)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av demonstrantene som de siste ukene har sloss for å få kastet Hosni Mubarak ut av presidentstolen i Egypt, trodde at hæren var en alliert i kampen for rettferdighet.

Nå tyder nye opplysninger på at de har tatt brutalt feil.

Slår sprekker «Egypts hær har i hemmelighet arrestert hundrevis og kanskje tusenvis av mistenkte motstandere av regjeringen siden masseprotestene mot president Hosni Mubarak begynte, og i hvert fall noen av dem har blitt torturert», skriver den britiske avisa The Guardian, som bygger på vitneutsagn fra folk i Egypt.

Dermed slås det sprekker i bildet hæren har tegnet av seg selv, som en nøytral part i konflikten mellom regimet og store deler av befolkningen.

Elektrosjokk The Guardian har snakket med arresterte som forteller at de har blitt banket kraftig opp av hæren, i noe som virker som en organisert kampanje for å skape frykt. Menneskerettsgrupper har ifølge avisa dokumentert bruk av elektrosjokk.

- De begynte å slå meg der i gata med gummibatonger og en elektrisk taser-pistol, slik at jeg fikk støt. Deretter tok de meg til politistasjonen i Abdin, er en av vitneberetningene Human Rights Watch har fått.

Han sa at forhørslederen ga ham elektriske sjokk over hele kroppen.

Det egyptiske museet Ifølge egyptiske menneskerettsgrupper leter familier desperat etter savnede slektninger som har blitt tatt av hæren. Noen av dem skal også ha blitt holdt i Det egyptiske museet på hjørnet av Tahrir-plassen, hvor de voldsomste demonstrasjonene har foregått.

Direktøren for menneskerettsorganisasjonen Det egyptiske initiativet for personlige rettigheter, Hossam Bahgat, sier at at hundrevis og kanskje tusenvis har forsvunnet etter å ha blitt anholdt av hæren.

Grunnene har for eksempel vært å bære et flygeblad, delta i demonstrsjoner, eller de har blitt arrestert bare for sitt utseende.

- Det er et veldig vidt spekter, sier han til The Guardian.

- Truet med bajonett Avisa forteller også historiene til en egypter som falt i hendene på hæren, Ashraf, som ikke vil oppgi sitt etternavn.

Etter å ha blitt arrestert i ei sidegate til Tahrir-plassen skal han ha blitt truet med å bli voldtatt med en bajonett, og ha blitt slått i flere timer, før han ble plassert i et rom sammen med flere andre torturerte.

- De tok meg til et rom, og soldatene begynte å sparke meg. De fikk tak i en bajonett og truet med å voldta meg med den. De sa jeg kunne dø der eller forsvinne i et fengsel slik at ingen ville vite hvor jeg var blitt av, sier mannen til The Guardian.

En av de som er forsvunnet, er Kareem Amer, en framstående kritiker av regimet som først nylig ble satt fri etter å ha sittet fire år i fengsel for å ha kritisert regimet.
Han ble arrestert mandag kveld.
(Dagbladet/NTB)