-  Torturerer barnefanger

Amerikanske soldater mishandler irakske barn. Unger pines og presses for å få foreldrene deres til å avgi forklaring. Sjokkrapporten ble i går kveld vist på tysk TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det ukentlige magasinprogrammet «Report Mainz» i tysk TV1 (ARD) har i flere uker hatt et eget team til å undersøke saken.

Pressetalsmann Florian Wetphal fra Det Internasjonale Røde Kors i Genève bekrefter overfor ARD at organisasjonen i tidsrommet januar til mai i år registrerte 107 barnefanger i løpet av 19 kontrollbesøk i seks fengsler som kontrolleres av de utenlandske koalisjonstroppene i Irak.

Også UNICEF går god for at det finnes slike fanger i de beryktede interneringsleirene Um Qasr og Abu Ghraib.

Brøt sammen

Sersjant Samuel Provance er en av kildene til programmet. Han er nå forflyttet til Tyskland etter å ha fortalt om overgrep mot barn. I «Report Mainz» forteller han om en episode hvor han selv var direkte involvert.

-  En 16-åring som jeg var med på å anholde,var full av angst. Han hadde de tynneste armene jeg noen gang har sett. Gutten skalv over hele kroppen. Forhørsspesialistene oversprøytet ham med vann og satte ham bakpå en åpen bil. Etterpå kjørte de rundt med ham gjennom nattemørket på et tidspunkt hvor det var veldig, veldig kaldt ute. Så smurte de ham inn med slam og viste ham fram til faren hans, som også var fange. På faren hadde de prøvd ut flere avhørsmetoder, men han ville ikke snakke. En forhørsspesialist sa etterpå til meg at da mannen hadde sett sin sønn i en slik tilstand, brøt han sammen og lovet å fortelle alt, sier Provance.

Jente mishandlet

Suhaib Badr-Addin Al-Baz, som sjøl er iraksk TV-journalist, ble arrestert og måtte sitte 74 dager i skrekkfengslet Abu Ghraib. Han forteller i programmet om hvordan han selv hørte og så brutale overgrep mot ei 12 år gammel jente. Mishandlingen foregikk over flere døgn.

En sjuk 15-åring fikk festet tunge kanner på ryggen og måtte løpe spissrot fram og tilbake i en korridor til han brøt sammen.

Da amerikanerne brakte inn faren hans med ei hette over hodet, brøt gutten sammen på nytt.

ARD-reporterne forteller at de har fått bekreftet opplysningene sine fra fire internasjonale organisasjoner som opererer uavhengig av hverandre inne i Irak.

Flere kilder mener at det for tida må befinne seg flere hundre barnefanger i amerikanske fengsler i landet. Uten at uavhengige organisasjoner får vite hvem de er, hvor de, er og hva de eventuelt beskyldes for.

RAZZIA: Et iraksk barn fotografert av teamet fra «Report Mainz» i den tyske TV-stasjonen ARD under en razzia mot familien hennes midt på natta. Røde Kors bekrefter overfor ARD at organisasjonen har registrert 107 barnefanger i Irak.