- Torturerer fanger i Norge

- Min klient har snart sittet seks uker fullstendig isolert, sier advokat Fridtjof Feydt.

- REN TORTUR:  Advokat Fridtjof Feydt klager nå norske myndigheter inn for «Torturkomiteen. - Behandlingen av fanger i isolat er ikke en rettsstat verdig, sier Feydt.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- REN TORTUR: Advokat Fridtjof Feydt klager nå norske myndigheter inn for «Torturkomiteen. - Behandlingen av fanger i isolat er ikke en rettsstat verdig, sier Feydt. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsstaten Norge har flere ganger blitt kritisert av CPT - Den europeiske komité for forebygging av tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff - for bruk av isolat i norske fengsler. Nå blir Norge igjen klaget inn for «Torturkomiteen».

- Min klient er siktet og fengslet i den såkalte Lime-saken. Han har nå sittet isolert i varetekt i fire uker. Tingretten har ilagt ham to nye uker fullstendig isolert.

- Dette er ren tortur, og er ikke en rettsstat som Norge verdig, sier advokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

- Ren tortur Den kjente strafferettsadvokaten er oppgitt over politiet, som ville ha den siktede sittende enda lenger isolert. Han er også oppgitt over domstolene, som aksepterer det Feydt mener er ren tortur.

- Først satt min klient fire uker totalt isolert, under siste rettsmøte ville politiet ha fire nye uker isolert, mens retten besluttet at min klient skulle sitte to nye uker i varetekt, sier Feydt.

- Flere av de andre som er fengslet i denne saken skal sitte isolert i åtte uker. «Torturkomiteen» har tidligere slått fast at det å sitte 15 dager isolert, er å anse som tortur. Dette skjer i land som vi i Norge ikke liker å sammenlikne oss med. Og det skjer i Norge, sier advokat Feydt.

- Tydelig preget Advokaten forstår ikke hvorfor politiet vil ha de siktede isolert og at domstolen godtar det.

- Når det gjelder min klient har politiet bekreftet at han ikke har en av de sentrale rollene i saken. Isoleringen i fengselet fører til at han bli fullstendig nedbrutt, og kan påføres varige skader, sier Feydt.

55-åringen som nå sitter isolert i et mindre fengsel på Østlandet, hvor ingen av de andre siktede i Lime-saken er plassert, er tidligere ustraffet.

Mannen har pakistansk opprinnelse, og er ifølge Fridtjof Feydt tydelig preget av å ha sittet fullstendig isolert i fire uker.

- Jeg frykter at min klient vil bli påført varige skader, etter å sittet fullstendig isolert, sier advokaten.

Fridtjof Feydt har på vegne av 55-åringen påkjært tingrettens fengslingskjennelse overfor lagmannsretten.

Klager til torturkomiteen - Vi klager nå norske myndigheter inn for «Torturkomiteen». Det er uforståelig at norske myndigheter tillater slik misbruk av isolat, sier Feydt.

- Er utstrakt bruk av langvarig isolat vanlig i Norge?

- Det er ikke vanlig at retten aksepterer mer enn 14 dager. Jeg har heller ikke opplevd i verken drapssaker eller alvorlige narkotikasaker at siktede har blitt sittende i mange uker fullstendig isolert, sier Feydt.