Torturert 16-åring funnet gjemt under seng

Åtte barnehjems-ungdommer siktet for seksualisert vold og frihetsberøvelse. Gutt holdt fanget i to dager.

SKREKKLEILIGHET: I dette bolighuset i Haugesund fant politiet en alvorlig skadd og forkommen 16-åring som skal ha blitt holdt fanget av en ungdomsgjeng i to dager. Foto: ERLING HÆGELAND
SKREKKLEILIGHET: I dette bolighuset i Haugesund fant politiet en alvorlig skadd og forkommen 16-åring som skal ha blitt holdt fanget av en ungdomsgjeng i to dager. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 Vet du noe om frihetsberøvelsen i Haugesund? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

HAUGESUND (Dagbladet.no): Etter at politiet snappet opp et rykte fredag formiddag, kjørte en politipatrulje til en leilighet i Haugesund for å foreta «en velferdssjekk», ifølge Haugesunds Avis.

Etter det Dagbladet.no har fått opplyst ble politifolkene møtt av en situasjon som var mye verre enn ventet: Gjemt under ei seng fant de en 16 år gammel gutt, svært forkommen etter det som skal ha vært massiv mishandling gjennom to dager.

Fem jevnaldrende ungdommer er nå pågrepet sammen med en 18-åring og en 25 år gammel mann som disponerer boligen.

I avhør av 16-åringen og personene som befant seg i leiligheten, kom det fram at gjengen på åtte hadde holdt 16-åringen fanget i to dager, mens de skal ha torturert ham på det groveste.

Strykejern beslaglagt
Politiet har beslaglagt flere gjenstander de mener har blitt brukt i torturen av 16-åringen. Etter det Dagbladet erfarer er et strykejern blant beslagene.

I tillegg til å ha blitt utsatt for ekstrem vold, skal gutten også ha måttet tåle mishandling av seksuell karakter.

Det er ennå uklart hva som ville skjedd med gutten om politiet ikke hadde befridd ham, og etterforskerne i Haugesund beskriver tortursaken som noe av det verste de har sett i regionen.

— Jeg har jobbet mye med vold og spesiell atferd, men kan ikke huske å ha kommet over en så intens mishandling med så mange aktører tidligere, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.no.

Mindreårig jente også offer
Også ei jente under 18 år er utsatt for grov vold i samme leilighet, men mishandlingen av henne skal ikke ha vært like graverende som overfor det mannlige offeret.

- Mishandlingen er ikke på langt nær så alvorlig som den 16-år gamle gutten ble utsatt for. Men hun er utsatt for grov vold, sier Nervik til NRK Rogaland.

De åtte ungdommene — sju gutter og ei jente i alderen 15 til 25 år - er alle siktet for frihetsberøvelse, legemsbeskadigelse og seksualisert vold.

Seks av de siktede ble framstilt for varetektsfengsling i ettermiddag. Flere av dem skal ha lagt kortene på bordet.

Barnehjemsungdom
Alle de siktede har bakgrunn i barnehjemsinstitusjoner i Haugesund, mens 16-åringen i utgangspunktet ikke er fra byen. Det er så langt uklart hvor mange av de siktede som eventuelt var under barnevernets omsorg på gjerningstidspunktet.

Frihetsberøvelsen av gutten startet ifølge Haugesunds avis sist onsdag, etter en «hendelse» politiet foreløpig ikke vil gå inn på. Samme dag skal 16-åringen ha blitt tatt med til den siktede 25-åringens bolig, der han ble holdt fanget.

Ettersom dagene og timene gikk, skal mishandlingen ha blitt stadig mer brutal. Politiet mener ungdommene har vært sammen om det som beskrives som tortur.

— Det de har gjort, kunne de ikke ha gjort hver for seg. Det er snakk om en massesuggesjon, sier Nervik.

16-åringen ble innlagt på sykehus på fredag med store skader, men er nå utskrevet.

— Han er på et trygt sted og får behandling. Men han vil ha fysiske og psykiske mén etter dette, sier politioverbetjenten til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer