- Torturert av Krekars menn

Sanger Nasradin ble hengt opp etter beina i Ansar al-Islams fengsel og torturert med stokkeslag og elektriske støt. Etter fire dager tilsto han sex utenfor ekteskap. Han var tolv år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEEYARA, NORD-IRAK (Dagbladet): Det er en tidlig eldet trettenåring som omtrent ett år seinere sitter foran meg i familiens hjem i landsbyen Beeyara. Landsbyen, som ligger nær den iranske grensen, var okkupert av Ansar al-Islam, gruppa mulla Krekar ledet inntil han ble arrestert. For fem dager siden ble landsbyen frigjort av lokal kurdisk milits og amerikanske spesialstyrker.

- Var uskyldig

- Jeg klarte ikke torturen, innrømmer Sanger og ser ned. Moren hans Aftaw begynner å gråte.

- Da jeg hang med hodet mot gulvet, satte de geværmunningene mot nakken min og sa de kom til å drepe meg om jeg ikke tilsto.

- Han var bare et barn, sier moren Aftaw. Han var uskyldig og hele landsbyen visste det. Jeg tryglet dem om å føre vitner, men de hadde ingen. Så lenge jeg lever, vil jeg aldri glemme hva de gjorde mot gutten min.

Dagen etter tilståelsen i fengselet ble Sanger ført til hovedgata i Beeyara. Liggende langstrakt med ansiktet ned ble han tildelt hundre stokkeslag.

- De slo meg på det samme stedet hele tida for å gjøre det mer smertefullt. Det var en av Ansars krigere, Bakiri Tawhid, som slo meg, men mulla Krekar sto ved siden av og ga ordrene. Hva som skjedde etterpå, husker jeg ikke.

Krekars tale

Men andre i landsbyen husker. De husker at Sanger ikke klarte å reise seg etter torturen, men ble liggende som en bylt i støvet, at moren hans fikk et mentalt sammenbrudd og at mulla Krekar holdt en tale. I talen erklærte han at gutten nå var blitt «ren», at Ansar ville straffe andre på samme måte for samme forbrytelse, at tyver ville få hendene kappet av og at å slåss mot Amerika var «en gave fra Allah».

- Rett etter denne talen var det mange som flyktet fra landsbyen, forteller Sarbast Nasradin, storebror til Sanger, og moren Aftaw sukker tungt.

Familiens hus er ytterst enkelt. Mens de velstående innbyggerne flyktet, ble de fattigste igjen.

- Livet under Ansar al-Islam liknet et fengsel, sier Aftaw. Alle kvinner måtte gå tildekket, selv seks år gamle jentunger. Vi ble tvunget til å skjule ansiktet og bruke hansker og sokker. Det var upraktisk og forferdelig varmt.

Beeyara ligger vakkert til, men i bratt og steinete terreng. For å skaffe inntekter pleide mennene å dra til Iran, der mange jobbet som bygningsarbeidere.

Betalte bøter

- Vi tjente 50 dinarer om dagen, forklarer Sarbast, men når vi kom hjem, hadde mulla Krekars krigere vært oppe på takene og sett mødrene våre gå med bar hud hjemme. Dermed gikk lønna med til å betale bøter. Selv ble jeg fengslet i to dager for å ha spilt domino i Iran. Noen i Ansar al-Islam hadde sett meg der, og da jeg kom hjem ble jeg arrestert. En annen gang ble jeg anklaget for å smugle brennevin og trodde jeg skulle bli henrettet, men jeg klarte å prate meg ut av det. Jeg hadde flaks. Kameraten min Hussain Kawrahim satt fengslet i 25 dager, og ble regelmessig torturert for å være glattbarbert og ha en moderne hårklipp.

Sentrum av Beeyara er en ruinhaug. Gjenoppbyggingen har så smått begynt, men noen ting lar seg ikke reparere.

- Broren min er psykisk ødelagt for livet, sier storebror Sarbast.

- En guttunge takler ikke tortur som en voksen mann. Ansar samlet også folk fra mange landsbyer for at de skulle se på. Det så ut som en festdag. Slik ydmyket de hele familien og vanæret oss. Vi har hatt familieråd om saken. Hvis mulla Krekar kommer tilbake til Kurdistan, skal jeg vie mitt liv til å drepe ham, sier Sarbast Nasradin.

TORTURERT: Som tolvåring ble Sanger Nasradin torturert i fire dager av mulla Krekars krigere. - Han var bare et barn, sier Moren Aftaw. Nå lover familien hevn.