Torturert fordi hun var transvestitt

Vanessa var transvestitt - og ble bare 47 år gammel. Hun ble trolig torturert til døde av politiet på grunn av sin seksuelle legning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Argentinske Vanessa Lorena Ledesma ble 11. februar i fjor arrestert etter tumulter på en bar i Csrdoba i Argentina. Fem dager seinere var hun død. Dødsårsaken var ifølge politiet hjertestans, men obduksjonen avdekket synlige tegn på tortur.

Minst 70 land gikk inn i et nytt årtusen med lover som forbyr sex mellom mennesker av samme kjønn. I mange av disse landene utsettes transseksuelle og homofile for tortur og mishandling.

Torturert og voldtatt

- De kom ved midnatt og sa de ville vise meg noe. Så tok de av meg klærne og voldtok meg. Jeg husker jeg ble voldtatt av to, så besvimte jeg, sier den lesbiske menneskerettighetsforkjemperen Christine fra Uganda. Hun ble torturert og voldtatt i september 1999, og risikerte livsvarig straff for sin seksuelle orientering. Hun klarte å flykte.

«Tortur på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet» heter den omfattende rapporten som Amnesty offentliggjør i dag. Dagbladet har fått tilgang på rapporten, som avdekker omfattende overgrep mot homofile, bifile og transseksuelle i alle verdensdeler. Eksemplene er mange. De tortureres for å komme med tilståelser, voldtas for å kureres og drepes fordi de betraktes som søppel, skriver Amnesty i rapporten. Homofile risikerer i dag dødsstraff i blant annet Sudan, Saudi-Arabia, Yemen, Iran, Afghanistan, og Pakistan. I tillegg dømmes homofile til lange fengselsstraffer i en rekke land.

- Jeg ble behandlet som den laveste av de lave, sier Mariana Cetiner. Den lesbiske kvinnen ble i 1996 dømt til tre års fengsel i Romania, for å ha forsøkt å forføre en annen kvinne. I fengselet ble hun regelmessig mishandlet.

«Niggerhomse»

Sykepleierassistenten Frederick Mason (31) ble arrestert i Chicago i juli i fjor, etter en krangel med husverten. På politistasjonen ble han spottet og kalt «niggerhomse», og mens flere politimenn holdt ham nede, sprayet en politimann blå rensevæske på en politikølle og voldtok ham med den. Øyenvitner så Mason gå inn på stasjonen i fin form. Da han kom ut igjen strømmet blod fra rektum.

- Du må hilse Jagland fra Esben Esther og si at jeg i aller høyeste grad oppfordrer ham til å kritisere land som kriminaliserer transvestitter og homofile. Det tror jeg Jagland er kar til å få til, sier den norske sexologen og transvestitten Esben Esther Pirelli Benestad til Dagbladet.

- Rapporten er viktig, og bør være en vekker for alle i Norge som bidrar med homofiendtlige holdninger. Også Den norske kirke yter sitt bidrag til å opprettholde terrorpraksisen i andre land gjennom homofiendtlige og transefiendtlige holdninger, sier Pirelli Benestad, som i disse dager er aktuell med en ny bok om seksualitet.

  • Norge var først ute i verden da vi i 1981 ga et strafferettslig vern for homofile. Inntil 1972 kunne homofili straffes med fengsel i Norge.
<B>DØD:</B> I en rapport som offentliggjøres i dag avdekker Amnesty at transvestitter og homofile i mange land er rettsløse. Et av eksemplene er transvestitten Vanessa Lorena Ledesma (47) som trolig døde etter tortur i fengselet.