Torturert i hjel

Torturert, skutt, og slengt i ørkenen. Slik er rutinene til Iraks dødsskvadroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Minst 200 mennesker, de fleste av dem sunnimuslimer, er drept i hevnaksjoner etter bombingen av en sjiamuslimsk moské i Samarra denne uka. Men det har lenge vært borgerkrigsliknende tilstander i Irak. Selvmordsaksjoner mot sjiamuslimske moskeer og nabolag har drept tusener av sivile, og et ukjent antall sunnimuslimer er drept av dødsskvadroner tilknyttet Iraks innenriksdepartement.

Nylig ble en slik dødsskvadron tatt på fersken av de amerikanske styrkene i Irak.

En av de drepte er den sunnimuslimske tobarnsfaren Ziyad Faleh (33) fra Bagdad.

Bakbundet

33-åringen sto i januar utenfor svigerbrorens fotobutikk i bydelen Mashta i Bagdad der det bor både sjiamuslimer, sunnimuslimer og kristne, øst i den irakiske hovedstaden.

Plutselig svingte en hvit Landcruiser fra Iraks innenriksdepartement opp foran butikken, og seks personer i politiuniformer, væpnet med kalashnikover og Glock-pistoler, steg ut og gikk bort til Faleh, som de bakbandt.

To av politimennene gjennomsøkte fotobutikken der svigerbroren var og sa at «de hadde lett lenge etter Faleh».

Sunnimuslimske Faleh, av palestinsk opprinnelse, men født i Irak, var gift med en irakisk kvinne.

 BOMBEOFFER:  Slektninger bærer ei jente som ble skadd da steiner dundret inn i flere hus under en bombeeksplosjon i Bagdad. Foto: Scanpix
BOMBEOFFER: Slektninger bærer ei jente som ble skadd da steiner dundret inn i flere hus under en bombeeksplosjon i Bagdad. Foto: Scanpix Vis mer

Falehs svigerbror spurte hvilken avdeling de kom fra, for å finne ut hvor han skulle henvende seg for å spørre etter Faleh.

-  Vi er fra etterretningstjenesten til innenriksdepartementet, svarte de, ifølge Dagbladets kilde i Bagdad som av sikkerhetsgrunner vil være anonym.

Så kjørte de av gårde med Ziyad Faleh mens de gjennom megafoner i bilen beordret folk om å flytte seg ut av veien.

Torturert og skutt

Liket hans ble funnet litt seinere samme dag, i veikanten i ørkenen på veien til Baqouba rundt 15 kilometer nord for stedet der han ble «arrestert». Torturert og skutt.

Dagbladet har sett bilder av hvordan Ziyad Faleh så ut etter at han var drept. Disse er altfor sterke til å kunne trykkes.

Familie og venner insisterer på at Faleh, som var taxisjåfør, ikke hadde noe med politikk å gjøre, heller ikke noen form for militær aktivitet.

Med i Badr-brigadene

Dødsskvadronen som ble tatt av amerikanske styrker i Bagdad forrige uke, tilsto at de var med i de iransktrente Badr-brigadene - militsen til det sjiamuslimske partiet SCIRI som styrer Iraks innenriksdepartement.

Iraks innenriksminister Bayan Jaber har selv vært en høytstående offiser i Badr-brigadene. Da han tok over innenriksdepartementet plasserte han raskt Badr-folk i systemet.

Likvideringene av sunnimuslimer begynte etter at Jaber tok over som innenriksminister.

TORTUROFFER: Tobarnsfaren Ziyad Faleh (33) fra Bagdad.