Torturert i sitt eget hjem

To gutter utga seg for å være et homofilt par for å bli med på nachspiel. Deretter mishandlet de 35-åring i timesvis i hans egen leilighet.

ÅPEN: 35-åringen som deltok i den populære TV-serien «Heia Tufte», har fortalt venner og familie om hendelsen, men ønsker ikke å vise ansiktet sitt av hensyn til jobben han nå har.
Bildet er publisert etter avtale med 35-åringen. Foto: Sveinung U. Ystad/DAGBLADET.
ÅPEN: 35-åringen som deltok i den populære TV-serien «Heia Tufte», har fortalt venner og familie om hendelsen, men ønsker ikke å vise ansiktet sitt av hensyn til jobben han nå har. Bildet er publisert etter avtale med 35-åringen. Foto: Sveinung U. Ystad/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 35 år gamle mannen, som deltok i det populære TV-programmet «Heia Tufte», ble mishandlet i flere timer i sin egen leilighet. Mannen som er åpen med sin homofile legning, fikk knust kjeven på den ene siden og et halvt år senere er han ennå ikke fullt restituert.
Tirsdag ble to personer dømt til henholdsvis to og tre års fengsel for grovt tyveri.
I tillegg ble de dømt til å betale 23 530 kroner i erstatning og 80 000 kroner i oppreisning.

Nachspiel
Lørdag 12. juni reiste to gutter med bussen til Oslo. De dro til homsebaren London Pub og målet var å bli med noen hjem fra utestedet for å stjele verdisaker.

Guttene var da 17 og 18 år gamle.

Ved stengetid traff de 35-åringen og overtalte han til å ta dem med på nachspiel i sitt hjem. Mannen hadde tidligere på kvelden vært på fest og var godt beruset.

I retten har 35-åringen forklart at han plutselig ble rammet av et hardt knyttneveslag og at han segnet om på stuegulvet. Mens han lå nede fortsatte gjerningsmennene å slå mannen i ansiktet.

- Ikke drep meg, skal så 35-åringen ha ropt, samtidig som han forsøkte å unngå slagene uten å lykkes.

Ifølge dommen som falt 25. januar, skal gjerningsmennene ha funnet flere bankkort som fornærmede oppbevarte i en skuff i stua. Med en kniv mot strupen ble 35-åringen truet på livet dersom han ikke oppga pin-kodene. Han husket kun en av kodene.

Tortur
35-åringen mistet deretter bevisstheten som følge av voldsutøvelsene. Når han kom til seg selv, lå han i sin egen seng, bundet fast med flere slips.
Han ble slått på nytt og bedt om å oppgi pin-koden til de andre bankkortene. 35-åringen husket fremdeles ikke kodene og ble igjen slått hardt i ansiktet.

Gjerningsmennene forlot da leiligheten i en taxi. Da hadde de tatt med seg mobiltelefoner, to TVer, smykker, klær, joggesko og et lite pengebeløp.

35-åringen som tidligere har vært deltager i TV-serien «Heia Tufte» på TV Norge, har i ettertid gått i traumebehandling hos psykolog. I dag er han ennå ikke fullt restituert og forteller til Dagbladet at han aldri mer beveger seg i sentrum på kveldstid.

Utga seg som par
- De utga seg for å være et par for å ufarliggjøre seg, sier 35-åringen til Dagbladet.

Han hadde ingen mistanke til de to unge guttene som ble invitert med på nachspiel.

- Det var vanvittig grov mishandling. Det foregikk over to-tre timer. Da jeg kom til meg selv etter mishandlingen lå jeg lenge musestille av frykt for at de fremdeles var i leiligheten, sier han.

Etter den grove voldsepisoden klarte ikke 35-åringen å oppholde seg i sin egen leilighet. Han reiste derfor til sine foreldre og ble der i tre uker.

Etter å ha gjennomgår flere tannoperasjoner og lange perioder med sykemelding er nå 35-åringen tilbake i jobb. Han takker samboer, familie og venner for støtten som har hjulpet han tilbake.

Gjerningsmennene er i dag begge 18 år gamle. Den ene sitter fortsatt i varetekt og vil bli forkynt dommen i dag.

Grovt
- Dette var et særlig grovt og utspekulert ransforhold. Det skjedde hjemme hos fornærmede og hvem skal man be om hjelp der, sier politiadvokat Vegar Munthe Ommedal til Dagbladet. Til tross for gjerningsmennenes unge alder ble alle aktors krav hørt av domstolen.

- Vi vet at det har vært flere tilsvarende hendelser der homofile har blitt frastjålet eiendeler i sine hjem. Jeg vil ikke kalle dette en trend, men modusen er helt klar. Det er en gjeng som står utenfor London Pub med mål om å bli med noen hjem for å rundstjele dem, sier Ommedal.

Kjent fenomen
- Dette er veldig alvorlig for ofrene, sier Bård Nylund, nyvalgt leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Nylund vil heller ikke kalle metoden for en trend, men sier det er et kjent fenomen.

- Jeg har selv vært på London Pub mange ganger. Utenfor har det sett ut som organisert raiding av gjester etter stengetid. Det blir stjålet lommebøker og mobiltelefoner, sier Bård Nylund.

Hos politiet er det frykt for mørketall på kriminalitet mot homofile.

- Enkelte er sårbare når det gjelder sin legning. Noen er kanskje ikke åpent homofile, andre skammer seg kanskje for å ha tatt med vilt fremmede mennesker hjem midt på natta. Derfor er sjansen større for at forhold ikke blir anmeldt, sier Nylund.

Bård Nylund understreker at ofrene ikke må føle noe skyld.

- Det er ingen som har rett til å rane noen eller utøve vold, sier lederen for LLH.

SKAM: Nyvalgt leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, frykter at ofre skal føle skam etter å ha bli utsatt for denne type kriminalitet.
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SKAM: Nyvalgt leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, frykter at ofre skal føle skam etter å ha bli utsatt for denne type kriminalitet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer