Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torturert med drill, tang, kniv og sigaretter

Lungesyk estlender holdt fanget ei uke i Trondheim. Flere års fengsel for fem kidnappere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem menn i alderen 21-29 år bosatt i Trondheim ble i dag dømt for å ha deltatt i frihetsberøvelsen og den ekstreme mishandlingen av en 32 år gammel estlender i oktober i fjor. Dommen lyder på fra halvannet til fire og et halvt års fengsel.

Én av de seks tiltalte ble frikjent. I tillegg ble estlenderen tilkjent 150 000 kroner i oppreisning av Trondheim tingrett.

Narko-oppgjør

En amfetaminhandel der to andre estlendere stakk av med om lag 30 000 kroner som tilhørte en eller flere av de tiltake, skal ha vært utgangspunktet for konflikten. Da 32-åringen ble satt igjen som sikkerhet for pengene på en parkeringsplass på Kattem i Trondheim, startet helvetesuka.

Den tok ikke slutt før han selv klarte å hoppe fem meter ned til bakken ut av et vindu i andre etasje, og karre seg fra sitt tredje «fengsel» ved Jonsvatnet i Trondheim til et bolighus.

Før dette hadde han blitt holdt fanget i to leiligheter i Trondheim sentrum. Der ble han bundet og utsatt for trusler, slag og spark, men den mest groteske volden startet ikke før han ble fraktet i baksetet på en bil til klubblokalet «Dead Boys Racing».

I en mørk, fuktig kjeller ble han lenket fast til en stolpe, til tross for at han hadde fortalt kidnapperne om at han bare hadde én lunge som følge av en operasjon. Etter en stund ble han flyttet til et annet rom, der «pengeinnkreverne» fant fram blant annet en stor batteridrill, en tang og en skarp kniv.


Mens én mann holdt ham fast, ble han flere ganger drillet i låret og i en tommel. Estlenderen ble rispet i øret med kniv, tanga ble brukt på fingrene, og kidnapperne stumpet glødende sigaretter i nakken hans. Dette pågikk over lang tid.

TORTURKAMMERET: Denne mørke og fuktige kjelleren er ett av fire steder estlendrene ble holdt fanget mens kidnapperne torturerte ham på det groveste. Foto: POLITIET
TORTURKAMMERET: Denne mørke og fuktige kjelleren er ett av fire steder estlendrene ble holdt fanget mens kidnapperne torturerte ham på det groveste. Foto: POLITIET Vis mer

Under rettssaken i tingretten kunne politiet vise fram store drill-hull i 32-åringens dongeribukse og stygge skader på hele kroppen.

Truet samboeren på telefon

Samtidig ble 32-åringen tvunget til å ringe samboeren sin i Tallinn for at torpedoene skulle få penger fra henne. Drapstruslene haglet, og blant annet skulle fingrene til mannen kappes av og sendes i posten om ikke kvinnen pantsatte en leilighet for så overføre pengene de mente de hadde krav på.

Estlenderen klarte å rømme på et tidspunkt med lav bevoktning og etter at en av de tiltalte med samvittighetskvaler hadde låst opp håndjernene hans for å gjøre situasjonen bedre.

Det var denne trondhjemmeren som ble frikjent av Trondheim tingrett.

- Var politiagent

I den oppsiktsvekkende grove mishandlingssaken gjenstår fremdeles flere spørsmål. Blant annet har den vanekriminelle estlenderen hevdet i avhør at han har vært politiinformant i hjemlandet, og at estisk politi ble informert om narkoturen til Norge.

Trondheimspolitiet spanet også på estlenderne da de kom til byen, og det er så langt ukjent hvordan frihetsberøvelsen kunne skje kort tid etter uten at politiet skjønte hva som skjedde.

Dette ble brukt for alt det var verdt av forsvarsadvokatene til de i alt sju tiltalte, uten at dommerne mente det burde tillegges vekt.

Skulle vært utvist

Flere av mennene som ble dømt i dag har tidligere vært involvert i svært stygge voldssaker, to av dem også i de to resterende alvorlige frihetsberøvelsene i Trondheim i nyere tid.

Den 22 år gamle iraneren skulle egentlig bli deportert til hjemlandet den samme uka som han ble arrestert for kidnappingen i fjor, i forbindelse med en annen dom. Han får i stedet en ny runde i norske fengsler om dommen blir stående.

<B>LENKET FAST:</B> Disse håndjernene, av merket Smith & Wesson, prøvde en av gjerningsmennene å kvitte seg med da politiet aksjonerte mot «Dead Boys Racing» i Trondheim, etter at torturofferet hadde rømt ut av et vindu.
<B>DRILLET I LÅRET OG TOMMELEN</B>: Med denne DeWalt boremaskinen gikk kidnapperne til angrep på estlenderen, mens han satt lenket fast til en vegg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!