Torturert og drept av nazigjeng

BERLIN: Med selskap av kosedyrene sine ble tysk-irakiske Joseph stedt til hvile i den østtyske småbyen Sebnitz. «Han druknet under lek,» konkluderte politiet. Josephs mor forteller nå Dagbladet om sin tre år lange kamp for sannheten. Seksåringen ble brutalt myrdet av nynazister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først nå starter etterforskningen.

Opprullingen av mordet på vesle forsvarsløse Joseph Abdulla ryster tyskerne. Ugjerningen overgår alt som hittil har kommet fram om tyske nynazisters volds- og drapsorgier de siste årene.

To unge menn og en kvinne i alderen 20- 25 år ble etter det Dagbladet får opplyst, arrestert natt til i går - i Sebnitz og i Braunschweig i Vest-Tyskland. Statsadvokaten har beordret full drapsetterforskning i en sak som for to og et halvt år siden ble henlagt som «uhell under lek».

Dro for å leke

Fredag 13. juni 1997 dro Joseph - som hadde tysk mor og irakisk far - for å leke i badeparken Dr. Petzold sammen med storesøsteren Diana (nå 15). Nærmere 300 av småbyens unge og gamle plasket i bassenget eller nøt sola den strålende sommerdagen. Joseph la seg på badehåndkleet, og Diana gikk for å svømme.

Et femtitall unge, brølende nynazister stormet badeparken. De nærmet seg Joseph, rev badehåndkleet vekk under ham og dro ham bort til bassenget. En 20 minutter lang mishandling startet. Den opphørte da Joseph lå livløs på bunnen av det 135 centimeter dype bassenget.

Politiet avhørte et par barn og ungdommer i ukene som fulgte.

- Joseph hadde lekt og dykket sammen med et par andre unger. Mer var det ikke, fortalte vitnene. De tiet av frykt.

Tipset moren

«Dødsårsaken var drukning,» konkluderte rettsmedisineren som obduserte Joseph ved universitetsklinikken i Dresden. 7.mai1998 henla statsadvokaten i nabobyen Pirna saken. Politiet opptok aldri noen forklaring av foreldrene, Renate Kantelberg-Abdulla og mannen Saad Abdulla (begge 48).

Renate aksepterte ikke politiets og påtalemyndighetens konklusjoner. En ung kvinne lettet sin samvittighet. Hun tipset Renate om at sønnen i virkeligheten ble myrdet.

Deretter startet moren sin egen etterforskning. Hun gikk fra dør til dør i småbyen. 15 vitner avla forklaring under ed.

- Under arbeidet var jeg ofte så rystet og nedslitt at jeg verken spiste eller drakk. Jeg greide knapt å skrive ned forklaringene jeg fikk. Min datter Diana drev meg videre. «Verden må få vite sannheten om Josephs død,» innprentet hun meg. Dette forteller Renate til Dagbladet.

Muren av taushet ga etter.

- Jeg opplevde at folk oppsøkte meg i apoteket. De kom med blomster og ba om å få komme inn på kontoret. Der åpnet de seg. Flere skammet seg. Andre forklarte at de forgjeves hadde ventet på at politiet skulle oppsøke dem, fortsetter Renate.

Et av vitnene fortalte hvordan Joseph hadde forsøkt å løpe for livet fra nazihorden, som skjelte ham ut for å være en «drittutlending». Joseph skrek om hjelp. Men ingen reagerte, heller ikke badevaktene.

Et 23 år gammelt øyevitne har under ed fortalt i sin vitneforklaring:

Ga ham elektrosjokk

- Nynazistene slepte Joseph bort til pølsebua på området. To anførere, en 17- og en 19-åring, bokset ham i magen, slo ham i hodet ved øret. Josephs hode hang til siden. Den eldste av ungdommene brukte et elektrosjokkapparat mot høyre side av Josephs mage. Begge holdt ham fast mens en ung kvinne tvang i ham drikke. Joseph sjanglet og forsøkte å holde seg fast i en vannkran. Nazistene brøt fingrene hans løs, kastet et håndkle over ham og slepte ham bort til bassenget.

Et annet vitne, som er 14 år, har fortalt at Joseph deretter ble kastet ut i vannet. Oppe i bassenget hadde flere av nynazistene hoppet på den livløse smågutten.

Dopet ned

Slik ble Joseph myrdet ved høylys dag, foran øynene på hundretalls vitner.

Den nye obduksjonen som Renate Kantelberg-Abdulla fikk presset gjennom, viste at blodet hans inneholdt metylfenidat (tysk: Ritalin). Dette er en nervemedisin som i nynazistiske miljøer brukes i stedet for ecstacy. Dette var det den unge kvinnen tvang i ham før han ble dumpet i bassenget.

Josephs mor er fornøyd med at generalstatsadvokat Jörg Schwalm, som er den øverste påtalemyndighet i delstaten Sachsen, for et par dager siden beordret full drapsetterforskning. Renate frykter likevel framtida i småbyen Sebnitz. Hun sier til Dagbladet:

- En gruppe snauskaller som kaller seg Skinheads Sächsische Schweiz, med forkortelsene SSS, terroriserer byen. De erklærer såkalt innvandrerfrie soner. De dekorerer bilene sine med nazistiske og sataniske symboler. Jeg har fått slengt etter meg at jeg driver raseblanding ved at jeg har giftet meg med en iraker. De tyske myndighetene undervurderer nazi-faren.

NAZI-ANGREP: Diana viser et bilde av sin seks år gamle bror Joseph.