Torturert til å tilstå drap

Politisjef Jon Burge i Chicago brukte systematisk bruk av vold og tortur for å presse ut tilståelser fra mistenkte. Nå tar guvernøren i Illinois affære og løslater fire dødsdømte menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les intervju med dødsdømte Stanley Howard her.

Alle saker gjennomgått

Guvernør George Ryan i Illinois løslater sannsynligvis fire dødsdømte menn i løpet av dagen, skriver CNN. Guvernøren vil også vurdere å omgjøre alle dødsstraffene i delstaten til livsvarige fengselsstraffer. Kunngjøringen kommer i kveld norsk tid.

Ryan skal holde to taler. En av talene blir holdt ved Northwestern University. Journaliststudenter ved Northwestern University avslørte etter nitidig gransking at det satt uskyldige personer på dødscelle i delstaten. Alle henrettelser i Illinois ble derfor stoppet i 2000.

Professorer og advokater i Illinois har bedt Ryan om å omgjøre alle dødstraffer fordi de kan være avsagt på feil grunnlag. Ryan har sagt at han ønsker å skille klinten fra hveten og bare vil omgjøre straffene som er feil. Nå har alle fangene på dødscelle fått sakene sine gjennomgått på nytt.

Torturerte fanger

Rettsskandalen i Chicago endte med at den tidligere politisjefen, Jon Burge, fikk sparken etter at en intern etterforskning viste systematisk bruk av vold og tortur for å presse ut tilståelser fra mistenkte.

Avsløringene endte med en politiskandale i Chicago.

De fire som nå blir løslatt, er del av en gruppe menn som i amerikanske medier kalles «Burge 10». De ti personene i gruppa har hele tiden hevdet at de er uskyldige i forbrytelsene de er dømt til døden for. Alle hevdet at de ble utsatt for tortur av Burge og hans menn ved Chicago-politiet, men ble ikke trodd.

Aaron Patterson (38), Madison Hobley (42), Leroy Orange (52) og Stanley Howard (40) er mennene som Ryan løslater i dag.

Patterson tilsto i april 1986 å ha knivstukket et eldre ektepar til døde i Chicago. Han undertegnet aldri tilståelsen, og risset inn ordene «jeg lyver om drapene, politiet truer meg med vold» i benken han satt på under avhørene. Siden 1986 har han sittet på dødscelle.

Hobley ble dømt til døden for å ha drept sju mennesker i en dødsbrann i 1987. Private etterforskere beviste senere at politiets kronbevis, en gassflaske som ble funnet på branntomta, var plantet der av politiet. Hobley har også hevdet at han ble torturert i av politiet.

Den tredje av de dødsdømte, Leroy Orange, har sittet i fengsel i 19 år etter at han ble dømt for fire drap sammen med halvbroren sin. Til CNN fortalte han i fjor høst at politiet brukte en elektrisk sonde for å torturere ham.

- Elektriske sjokk etterlater ikke merker, sa han.

Også Stanley Howard sier at han ble torturert til å tilstå. Howard ble dømt til døden for drap i 1987.

BENÅDET DØDSDØMTE:</B> I desember ble tre dødsdømte menn benådet. I dag og i morgen kan enda flere bli satt fri.
PÅ DØDSCELLE: Leroy Orange sitter på dødscelle, men kan bli løslatt i kveld.