Torturert til å tilstå mord

CHICAGO (Dagbladet): I over 20 år lot politisjef Jon Burge i Chicago politifolkene torturere fram tilståelser hos fanger som endte på dødsceller. De fikk elektrosjokk på kjønnsorganer og plastposer ble strammet rundt hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jon Burge ble avsatt i 1995 og sitter nå og fisker utenfor kysten av Florida for skattebetalernes penger. Han er pensjonist, sier jussprofessor Richard S. Kling ved Chicago- Kent College of Law til Dagbladet.

På dødscellene sitter ti av Burges ofre, de såkalte «Deathrow Ten», som alle hevder at Burges tortur er årsaken til tilståelser som har gitt dem lovens strengeste straff. En av dem er Leroy Orange. Han er brukt i Benettons siste kontroversielle reklamekampanje hvor dødsdømte får si hva de tenker og føler.

Krevde tilståelse

Leroy Orange, som ble arrestert i 1984, sier dette:

- Jeg tilsto for å få en slutt på torturen. De strammet en plastpose rundt hodet mitt mens hendene var i håndjern bak ryggen. Hele tida ga de meg en historie og krevde en tilståelse av meg.

- Seinere på kvelden begynte de med elektrosjokk på armene mine. Da jeg ikke ville underskrive noen tilståelse, dro de ned buksene på meg og stappet noe opp i endetarmen min. Jeg kjente at det rykket og gjorde vondt. Da en person, som sa han var statsadvokat, kom inn i rommet etterpå, fortalte jeg hva som hadde skjedd. «Bullshit,» sa han og tok et hardt grep i skrittet på meg. Så lovet han samme behandling gjennom hele natta.

- Da underskrev jeg, sier Orange.

Kling var forsvareren i saken til en annen av Burges ofre, Andrew Wilson, der det ble bevist at han hadde fått elektroder festet til kjønnsorganene, at han var brent i huden og at han var banket opp på det groveste i Burges 2. politidistrikt.

Systematisk tortur

Tidligere anklager William Kunkle forsvarte Burge og sier til Dagbladet at det aldri ble bevist at Burge selv sto for mishandlingen.

- Burge ble avsatt fordi han sparket Andrew Wilson, ikke fordi han mishandlet ham med elektrosjokk eller brente ham mot en radiator, sier Kunkle, som er en intens forsvarer for dødsstraff. Han innrømmer at fanger ble mishandlet i 2. politidistrikt.

I 1990 sa en etterforskningsgruppe at politifolkene til Burge deltok i systematisk tortur. Først i 1995 ble Burge avsatt.

- Jeg er temmelig sikker på at det foregår liknende ting i andre av Chicagos politidistrikter. Poenget er at det må bevises, sier Richard S. Kling, som sammen med studenter nå er i ferd med å få en 14. dødsdømt frikjent.

- Jeg er ikke i tvil om at Deathrow Ten har gjennomgått tortur. Håpet er at guvernør George Ryans moratorium nå skal sette i gang en debatt om rettssikkerhet, sier Richard S. Kling.