Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torturerte general til døde

Amerikansk underoffiser fikk 6000 dollar i bot. Det sjokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Han burde fått minst 40 år i fengsel, fortviler sønnen til den avdøde irakiske generalmajoren Abed Hamed Mowhoush.

I forrige uke ble den amerikanske underoffiseren Lewis E. Welshofer dømt for uaktsomt drap på den irakiske generalen Mowhoush, som døde av hjertestans etter å ha blitt utsatt for grov tortur under avhør.

  • I avhørene ble generalen utsatt for slag og spark
  • To dager før han døde ble han banket opp med gummistokker av CIA.
  • Han ble også utsatt for «drukningstortur» der vann helles ned i munnen for å fremkalle følelsen av å drukne.
  • Welshofer puttet til slutt generalen opp ned i en sovepose, stroppet denne igjen med en ledning, satte seg på generalens bryst, mens han holdt ham over munnen med hendene.

Rettsmedisinerne har konkludert at generalen døde på grunn av kvelning og påfølgende hjertestans.

I går konkluderte den militære domstolen at passende straff mot den amerikanske underoffiseren var 6000 dollar, omlag 40 000 kroner, i lønnsfradrag.

- Det er tortur

Lewis E. Welshofer var opprinnelig tiltalt for drap på generalen, en tiltale som kunne ha medført fengsel i livstid for trebarnsfaren.

Men militærdomstolen valgte å dømme ham for den laveste graden av uaktsomt drap, samt uforstand i tjenesten. Ved siden av å miste 6000 dollar i lønn, må han holde seg i militærleiren, og kan bare forlate denne for å gå i kirka, de neste to månedene.

FRI: Å torturere en fange til døde kostet Lewis Welshofer 6000 dollar i lønnsreduksjon. Foto: Scanpix
FRI: Å torturere en fange til døde kostet Lewis Welshofer 6000 dollar i lønnsreduksjon. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke uventet vekker dommen oppsikt. Underoffiseren har fått langt mildere straff enn for eksempel fangevokterne i Abu Ghraib, og internasjonale så vel som amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer i dag den milde dommen.

- Det er ingen tvil om at det som har skjedd er tortur. Det burde betraktes som en kriminell handling, og behandles i en sivil domstol, sier rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International til Dagbladet.no.

- Det sendes her et signal til soldatene i felt at det ikke er så farlig om man bryter noen regler. Det blir nesten som om at behandlingen hadde vært grei hvis han hadde avsluttet før generalen døde. I norsk og europeisk sammenheng ville slik behandling vært strengt forbudt, sier Folkvord.

Så faren bli pint

Abed Hamed Mowhoush døde 26. november 2003 i det provisoriske al-Qaim-fengselet nær den syriske grensen. Han hadde selv overgitt seg til amerikanske styrker 16 dager før, etter at disse tok hans fire sønner til fange for å presse generalen til å overgi seg.

Sønnen Mohammed Mowhoush (18) så selv faren bli pint av CIA-innleide paramilitære. Med sønnen like i nærheten skrek avhørsoffiserene til generalen at de ville henrette Mohammed om han ikke fortalte det de ville høre.

Sønnene ble selv mishandlet i fengselet før de senere ble sluppet fri. De ble kledd naken, kastet kaldt vann over, slått og tvunget til å stå i ukomfortable stillinger i timer av gangen.

- Vi regnet med at pappa ville dø av behandlingen han fikk. Vi var unge gutter, og kunne tåle det. Men han var en gammel mann. Han kunne ikke klare seg, sier Mohammed til Washington Post.

Vis obduksjonsbildene

Eugene Fidell som leder National Institute of Military Justice i USA frykter for reaksjonene dommen vekker i utlandet.

- Sett at dette var en amerikansk general som led samme skjebne i fiendtlige hender. Det ville ført til oppstandelse i USA. Hvordan vil denne dommen ta seg ut i utlandet, spør han i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Flere amerikanske kommentatorer frykter at avsløringene rundt USAs fangebehandling vil føre til samme type behandling av eventuelle amerikanske soldater som tas til fange.

Videre gir torturstempelet gode unnskyldninger til land som i lang tid har vært under press fra USA, anklaget for nettopp brudd på menneskerettighetene og tortur.

- Alle amerikanere burde blitt tvunget til å se obduksjonsbildene av General Abed Hamed Mowhoush. Bildene ville fått de beryktede fotografiene fra Abu Ghraib til å se ut som et kostymeball i forhold. Blåmerker og sår dekker Mowhoushs kropp, skriver spaltist Jim Spencer San Fransisco Chronicle.

Artikkelen er titlet «Brutalitet i amerikansk uniform».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!