- Torturerte Reza (15) til å tilstå drap

Iran har henrettet nok en mindreårig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På tirsdag ble Reza Hejazi (20) hengt i den iranske byen Isfahan, melder iransk media. Som 15-åring var han involvert i et masseslagsmål som endte med at en person ble drept.

Tenåringen ble idømt dødsstraff, og satt fengslet til han nådde myndighetsalder slik at dødsdommen kunne fullbyrdes.

- Dette er et skammelig forsøk på å unngå FNs barnekonvensjon som Iran tross alt har ratifisert, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsmann for Iran Human Rights, til Dagbladet.no.

- Torturert til å tilstå

Så langt i år har Iran henrettet minst fem personer for forbrytelser de har begått mens de var mindreårige.


Reza Hejazi skal ha skrevet et brev til broren Hossein fra fengselet. I brevet gjør han rede for torturen han skal ha blitt utsatt for. Han skal blant annet ha blitt hengt opp-ned og sparket til han gikk med på å signere en tilståelse.

- Tilståelsen var det fellende beviset i saken mot Reza. Men det hjalp heller ikke at han kom fra en ressurssvak familie. Alle de andre ungdommene som ble pågrepet etter masseslagsmålet, ble løslatt etter at familiene deres hadde hyret inn dyre advokater, hevder Amiry-Moghaddam.

Familien fikk kontrabeskjed

- Torturerte Reza (15) til å tilstå drap

Guttens familie skal heller ikke ha blitt informert om henrettelsen.

- Familien fikk en telefon kvelden før henrettelsen om at Reza skulle henrettes neste dag, forteller Mohammad Mostafaie, familiens advokat, til BBC News Persia.

Advokaten dro til fengselet i Isfahan tidlig tirsdag morgen. Etter flere timers venting, fikk han beskjed om at henrettelsen var utsatt, og meddelte familien den gode nyheten.

- Jeg var på vei tilbake fra fengselet til kontoret mitt da noen journalister ringte meg og fortalte at han var blitt hengt likevel, opplyser advokaten.

Iransk lov slår fast at myndighetene må gi pårørende beskjed minst 48 timer før en henrettelse finner sted, men menneskerettighetsorganisasjoner sier det er vanlig at familien ikke får beskjed.

Minst 132 mindreårige dømt til døden

Amnesty International opplyser at 132 mindreårige avventer dødsstraff i iranske fengsler. Iran Human Rights hevder å ha enda høyere tall.

- Vi vet om over 150 mindreårige som har blitt dømt til døden. I tillegg er det store mørketall. Den tiende juni i år ble en seksten år gammel gutt hengt for en forbrytelse han skal ha begått da han var fjorten. Han var ikke på listen vår, sier Amiry-Moghaddam.

Ifølge den iranske ambassaden i Oslo, pågår det for tiden en debatt om bruken av dødsstraff mot mindreårige i Iran.

DØMT TIL DØDEN SOM FEMTENÅRING: På tirsdag ble Reza Hejazi (innfelt bilde) hengt i fengselet. Bakgrunnsbildet er fra en annen henrettelse. Foto: SCANPIX/IRAN HUMAN RIGHTS
DØMT TIL DØDEN SOM FEMTENÅRING: På tirsdag ble Reza Hejazi (innfelt bilde) hengt i fengselet. Bakgrunnsbildet er fra en annen henrettelse. Foto: SCANPIX/IRAN HUMAN RIGHTS Vis mer

- Det er mange iranere som er imot henrettelse av mindreårige, og våre juridiske eksperter har tatt opp dette spørsmålet gjentatt ganger, sier ambassadens talsmann Jamshid Parvizid.

- Imidlertid så vil jeg understreke to ting. Det ene er at vi venter med å henrette dem til de er tjue. Det andre er at om offerets familie godtar det, vil gjerningsmannen kun idømmes fengselsstraff, konstaterer Parvizid.

Ambassadens talsmann har ingen opplysninger om bruk av tortur i iranske fengsler.

Norske protester

Norge har gjentatte ganger protestert mot hengninger av mindreårige, og ved et tilfelle har også stortingspresident Thorbjørn Jagland intervenert på vegne av en dødsdømt unggutt.

Norsk-iranske Amiry-Moghaddam setter pris på Norges holdning til dødsstraff av mindreårige, men etterlyser en mer konsekvent politikk.

- Norske myndigheter må gjøre noe utover enkelttilfellene. Hvis ikke, vil bare Iran utsette henrettelsene som får stor internasjonal oppmerksomhet, og gjennomføre dem ved et senere tidspunkt, tror menneskerettighetsaktivisten.

SYNES NORSKE MYNDIGHETER MÅ TA TAK I MER ENN BARE ENKELTTILFELLER: - Over 150 mindreårige er dømt til døden i Iran, sier menneskerettighetsaktivisten Amiry-Moghaddam.