Torturjurister presses ut av jobben

Hjalp Bush-administrasjonen å rettferdiggjøre tortur.

WATERBOARDING: Demonstranter gjennomfører en simluert waterboarding utenfor justisdepartementet i USA. Metoden består i å helle vann over fangens ansikt slik at han får følelsen av å drukne. Metoden har blitt brukt på fangeleiren Guantanamo. Foto: Kevin Lamarque/Scanpix/Reuters
WATERBOARDING: Demonstranter gjennomfører en simluert waterboarding utenfor justisdepartementet i USA. Metoden består i å helle vann over fangens ansikt slik at han får følelsen av å drukne. Metoden har blitt brukt på fangeleiren Guantanamo. Foto: Kevin Lamarque/Scanpix/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

De to juristene som utarbeidet argumentene Bush-administrasjonen brukte for å rettferdiggjøre torturlignende avhørsmetoder, blir nå presset til å forlate jobbene sine.

John Yoo, som er professor i forfatningsjus ved California-universitetet i Berkeley, står i fare for å bli fratatt bevillingen som advokat og miste stillingen som professor, mens dommer Jay Bybee trues med riksrett.

I sitt oppgjør med torturen som Bush-administrasjonen godkjente har justisdepartementet i Washington ikke gått så langt at de har anbefalt at de som godkjente torturen, blir stilt for retten.

Men de antydet likevel at det ville være passende om godkjenningen av tortur fikk yrkesmessige følger for de to juristene. En rekke grupper over hele landet er enig og ønsker sterkere lut.

- Vi mener det foreligger nok bevis til å antyde at det ble begått krigsforbrytelser, sier Laura Bonham i Progressive Democrats of America.

Bybee og Yoo arbeidet i justisdepartementet etter terrorangrepet 11. september 2001 og var med på å utarbeide retningslinjene for avhør av terrormistenkte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer