Europarådets torturforebyggingskomite

Torturkomité kom på uanmeldt besøk til norske fengsler. – Umenneskelig

Komiteen utarbeider en rapport om norske institusjoner, der folk er fratatt friheten. Sivilombudsmannen blir overrasket om rapporten ikke er kritisk til norsk isolasjonspraksis.

UANMELDTE BESØK: Seks norske fengsler fikk forrige uke besøk av Europarådets torturforebyggingskomite (CPT), blant annet Ila fengsel. Bildet er fra avdeling G i kjelleren, der de psykisk syke fangene sitter i isolasjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UANMELDTE BESØK: Seks norske fengsler fikk forrige uke besøk av Europarådets torturforebyggingskomite (CPT), blant annet Ila fengsel. Bildet er fra avdeling G i kjelleren, der de psykisk syke fangene sitter i isolasjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gjennomførte Europarådets torturforebyggingskomite (CPT) flere uanmeldte besøk til fengsler, sykehjem og psykiatriske institusjoner i Norge.

De besøkte politiarrester i Bergen og Oslo, Bergen fengsel, Trondheim fengsel, Bodø fengsel, Oslo fengsel, Ullersmo og Ila. De besøkte også utlendingsinternatet på Trandum, en omsorgsinstitusjon på Os og psykiatrisk avdeling ved Haukeland sykehus.

- De var på steder der folk er fratatt friheten, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til Dagbladet.

Rapport

CPT-gruppa, på ni personer, bestående av blant annet leger og advokater brukte åtte dager på besøket i Norge. I november vil de legge fram en rapport om besøket.

- Rapporten vil få stor betydning. At disse personene, med uavhengige øyne, ser på hvordan vi i Norge håndtere slike institusjoner, er svært nyttig, sier Falkanger, som forteller at Sivilombudsmannen, som også selv foretar liknende besøk, aktivt bruker rapportene fra CPT og standardene de setter opp.

SIVILOMBUDSMANN: Aage Thor Falkanger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SIVILOMBUDSMANN: Aage Thor Falkanger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Forrige gang CTP foretok et liknende besøk i Norge, var i 2011.

CPT har presentert de foreløpige funnene til Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, men funnene er foreløpig ikke offentlige. Når den endelige rapporten foreligger i november, vil Norge automatisk publisere den.

- Hvilke konsekvenser vil rapporten kunne få?

- Det kommer an på innholdet, men jeg forventer at myndighetene vil ta det til seg og foreta de endringer som er nødvendig, sier Falkanger.

- Tror du komiteen vil komme med kritikk?

- Det vil overraske meg om de ikke kommer med kritiske merknader til norsk isolasjonspraksis, sier han.

- Behov for endringer

I en kronikk på Sivilombudsmannens nettsider har Falkanger tatt opp nettopp dette.

Torturovervåkningskomiteen

  • Europarådets torturovervåkningskomité (CPT) har reist rundt i Norge for å rapportere om kritikkverdige forhold rundt behandling av mennesker. De har ført tilsyn på politistasjoner, i fengsler, på sykehjem, psykiatriske sykehus og utlendingsinternat.
  • CPT er et viktig kontrollorgan med uinnskrenket tilgang til fengsler og andre frihetsberøvende institusjoner i medlemsstatene.
  • Tilsynene har for en stor del vært rettet mot bruken av isolasjon i fengsel, bruken av tvungent psykisk helsevern og behandlingen av personer i arrest.
  • Rapporten blir ikke presentert før i november 2018.
  • Norge har tidligere fått kritikk av Sivilombudsmannen, blant annet for bruken av isolasjon i fengsel og tvungen psykisk helsevern.

«I norske fengsler sitter det i dag innsatte med så store psykiske lidelser at de ikke klarer å fungere i fellesskap med andre innsatte. Forskning viser at 42 prosent av domfelte har en angstlidelse, 12 prosent er suicidale og 4 prosent har en pågående psykose», skriver han, og viser til en studie fra 2014.

- Under besøk til fengsler kommer jeg ofte i kontakt med innsatte med tegn på psykiske lidelser i fengslenes restriktive avdelinger. Dette inkluderer personer som fengslene selv oppfatter som alvorlig sinnslidende, innsatte som har vært isolert på grunn av akutt selvmordsfare og personer med psykiske lidelser som er utelukket etter eget ønske, skriver han videre.

Til Dagbladet sier Falkanger at han mener det er behov for endringer innen norsk isolasjonspraksis.

- Det er nødvendig med isolasjonsavbrytende tiltak, slik at de dette gjelder sikres større kontakt med andre mennesker. I et fengsel kan det skje ved at disse menneskene tilbringer mer tid med andre innsatte.

AVDELING G: Dagbladet har tidligere skrevet om de psykisk syke fangene som sitter i isolasjon på avdeling G i kjelleren på Ila fengsel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVDELING G: Dagbladet har tidligere skrevet om de psykisk syke fangene som sitter i isolasjon på avdeling G i kjelleren på Ila fengsel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Stor risiko

Når det gjelder psykisk syke innsatte er Falkanger overbevist om at deres lidelser ikke blir bedre av å sitte isolert.

- De får ikke den stimuli som mennesker trenger, og vil kunne miste realitetssansen. De forfaller og til slutt fungerer ikke deres alminnelige menneskelige funksjoner mer, sier han.

Dagbladet har tidligere skrevet om de psykisk syke fangene som sitter i isolasjon på avdeling G i kjelleren på Ila fengsel.

Det er imidlertid ikke bare der denne typen innsatte sitter – så godt som hele døgnet uten kontakt med andre, påpeker Falkanger

- Også på Ullersmo og i Åna fengsel i Stavanger sitter det folk med psykiske lidelser i isolasjon. Det vil overraske meg om CTP ikke vil påpeke dette. Jeg vil tro de konkluderer med at dette i strid med internasjonale standarder – og at dette er stor risiko for nedverdigende og umenneskelig behandling, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer