TORTUR-LEILIGHET:  I denne leiligheten i Haugesund ble 16-åringen torturert og holdt fanget i to døgn. I går ble fem gutter og ei jente i alderen 15 til 25 år varetektsfengslet og plassert i institusjon med sterke restriksjoner. Foto: Erling Hægeland
TORTUR-LEILIGHET: I denne leiligheten i Haugesund ble 16-åringen torturert og holdt fanget i to døgn. I går ble fem gutter og ei jente i alderen 15 til 25 år varetektsfengslet og plassert i institusjon med sterke restriksjoner. Foto: Erling HægelandVis mer

Torturoffer (16) kunne blitt drept

Ungdommene hisset hverandre opp. - Dette kunne endt langt verre enn det gjorde, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

html,body { border: 0px; } HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Krangel om ei jente skal ha vært grunnen til at den 16 år gamle gutten ble tvunget inn i en rekkehusleilighet i et villastrøk i Haugesund onsdag kveld i forrige uke. I to døgn ble han utsatt for grov og seksualisert vold.

Åtte ungdommer i alderen femten til 25 år var aktive voldsutøvere og passive betraktere.

Etter et tips fredag formiddag oppsøkte politiet leiligheten, hvor de fant det medtatte torturofferet gjemt under ei seng.

- Det er helt hinsides. Dere vil ikke tro det, for å si det rett ut, sa politioverbetjent Torbjørn Nervik ved Haugesund politistasjon i går kveld.

- Kunne ha drept
Seks av de åtte ungdommene, hvorav ei jente på 18 år, satt i varetektsfengsel gjennom helga, og de fleste la kortene på bordet. Torturen skal ha blitt utført blant annet med et strykejern. Dessuten ble det utført grov, seksualisert vold.

I går ble de tre eldste varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker isolasjon. De tre yngste er nå på barnevernsinstitusjon med restriksjoner på telefon og Internett.

Advokat Trond Christiansen er forsvarer for den yngste av de siktede, en gutt på 15 år.

- Han følte på et tidspunkt at de gikk for langt, og ønsket å trekke seg ut. Men han fant ikke noen løsning, og forholdt seg derfor bare taus mens de andre holdt på med disse redskapene. Men han har ikke erkjent å ha deltatt i selve voldsutøvelsen, sier Christiansen.

Politiet mener torturen var en gruppehandling preget av massesuggesjon.

- De hausset hverandre opp. Noen slo, noen lo og så videre. Klienten min sier dette neppe kunne ha skjedd dersom de ikke var så mange, sier Christiansen.
 html,body { border: 0px; }
Den mishandlede 16-åringen er skrevet ut fra sykehuset, og blir tatt vare på hos slekt og venner. Gutten skal etter forholdene være i god form.

- Kunne de ha drept ham?

- Visst kunne de det. Dette kunne fort ha endt langt verre enn det gjorde, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik.

html,body { border: 0px; } Var på rømmen
Flere av tenåringene som deltok i torturen av 16-åringen var på rømmen fra barnevernet.

Politioverbetjent Nervik etterlyser mer tvang og låste dører overfor de tyngste og mest voldelige barnevernsbarna.

- Vi kan jo ikke sette verstingene i fengsel. Men jeg mener det må gå an å låse dem inne på behandlingsstedet på et eller annet vis, for eksempel med en avlåst inngjerding. I dag er det for enkelt å stikke av. Og barnevernspersonale har ingen mulighet til å holde dem igjen, sier Nervik.

Haugesunds barnevernssjef Liv Kjersti Kvalevaag sier barnevernet mislykkes i ivareta de mest voldelige barnevernsbarna som stadig stikker av.

- Disse barna har en svært utfordrende atferd, og sprenger seg ut av barnevernets opplegg. De er svært voldelige og er stadig på rømmen. Mange institusjoner i hele Norge sliter med dette. Jeg etterlyser egne institusjoner for de mest voldelige barnevernsbarna, sier barnevernssjefen.

TVANG:  Politibetjent Torbjørn Nervik vil ha verstingene innelåst. Foto: Erling Hægeland
TVANG: Politibetjent Torbjørn Nervik vil ha verstingene innelåst. Foto: Erling Hægeland Vis mer