Torturoffer (16) på byen med sin torturist (18)

- Kanskje jeg kommer til å tilgi deg, men jeg kommer ikke til å glemme, sa offeret (16).

TILTALT: Den tiltalte 18-åringen (bildet) har drukket øl med torturofferet (16). Torturofferet sa til ham at han kanskje kunne tilgi, men aldri glemme, det som skjedde. Foto: Håkon Eikesdal
TILTALT: Den tiltalte 18-åringen (bildet) har drukket øl med torturofferet (16). Torturofferet sa til ham at han kanskje kunne tilgi, men aldri glemme, det som skjedde. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) De var alle i samme vennegjeng. Nå sitter to av dem som fornærmede og åtte av dem på tiltalebenken i den såkalte tortursaken i Haugesund.

Etter snart én ukes forhandlinger, er det klart at de fornærmede utrolig nok omgås eks-vennene som både torturerte og mishandlet dem 3. desember i fjor.

Side om side med det vonde blodet man kan ane i rettssalen, pågår det en slags forsoningsprosess mellom partene, kanskje fordi de uansett nå er nødt til å se hverandre i øynene de snaut to ukene rettssaken pågår.

Under forklaringsrunden i går nektet den torturtiltalte 26-åringen for å ha brukt strykejern på 16-åringen. I dag erkjente han å ha stemplet et strykejern på gutten.

«Min beste kompis»
I går fortalte en av de tiltalte guttene (18) at han kvelden i forveien hadde vært på byen og tatt en øl med det 16 år gamle torturofferet. Før bortføringen og den flere timer lange brutale mishandlingen i desember i fjor, hadde 16-åringen vært «min beste kompis», sa han.

Men det var 18-åringen som lurte 16-åringen i fella, og siden deltok aktivt i den grusomme torturen gjennom ei hel natt.

TORTURERT: En 16-åring fra Haugesund (bildet) er fornærmet i saken. Foto: Håkon Eikesdal
TORTURERT: En 16-åring fra Haugesund (bildet) er fornærmet i saken. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Etter at han ble tatt av politiet, hadde innrømmet forholdene, og blitt løslatt, oppsøkte 18-åringen og en kamerat sogar leiligheten hvor torturofferet bodde en periode — og overnattet der til neste morgen.

- Jeg skjønner at han må ha blitt skremt. Det må ha vært jævlig ubehaglig for ham, sa han i retten.

Vet et annet tilfelle truet 18-åringen sin tidligere bestekompis.

- Jeg sa at hvis han kom for å ta hevn, så hadde jeg folk klar.

- Snakket om gamle dager
- Beklager, sa 18-åringen i retten. - Hvis jeg hadde hatt muligheten til å gjøre ting på nytt, ville jeg ha forsøkt å stoppe det. Det er jævlig det vi har gjort.

TORTURVÅPEN:  Den tortursiktede 26-åringen erkjente i retten i dag å ha stemplet dette strykejernet på 16-åringen.  Foto: Håkon Eikesdal
TORTURVÅPEN: Den tortursiktede 26-åringen erkjente i retten i dag å ha stemplet dette strykejernet på 16-åringen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

16-åringen så på sin tidligere bestekamerat med smale øyne, for så å lukke dem — lenge.

Kvelden i forveien var de to på kafé i Haugesund, tok et glass pils og snakket ut i to-tre timer.

- Vi snakket om gamle dager, og litt om det som hadde skjedd. Jeg sa unnskyld. Ha sa at han kanskje kunne tilgi meg, men at han aldri kom til å glemme. Vi hadde det kjekt, sa 18-åringen.

16-åringen bekrefter overfor Dagbladet.no at det var nettopp slik ordene falt da de møttes. Torturofferet sier at det likevel blir feil å framstille det som om han er venner eller forsonet med sine overgripere. Men siden de først møtes nå, mener han, er det egentlig bare ett alternativ til å «fly i strupen» på hverandre — noe alle bare vil tape på.

- Og det er å snakke sammen, sier 16-åringen.