Torturoffer sparket av Norsk Folkehjelp

Mohammed Omer hadde mottatt en pris i utlandet. Så ble han torturert ved ankomst til Israel. Nå har Norsk Folkehjelp gitt ham sparken.

FIKK SPARKEN AV NORSK FOLKEHJELP: Mohammed Omer ble først torturert i Israel. Foto:  EUP & IMAGES / Juha ROININEN
FIKK SPARKEN AV NORSK FOLKEHJELP: Mohammed Omer ble først torturert i Israel. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTERDAM/AARNHEM (Dagbladet): Palestineren Mohammed Omer kjenner seg fremmed i Nederland, hvor han har bodd siden oktober for å få behandling for skadene som han ble påført 26. juni i fjor på den israelske grensestasjonen ved Allenby-brua.

Omer hadde vært i Storbritannia for å motta Martha Gelhorns Pris for journalistikk. Han reiste til Amman i Jordan og skulle dra gjennom Israel hjem til Gaza med diplomatisk eskorte fra Nederland.

Men på grensa ble Omer undersøkt, avkledd, ydmyket og torturert, mens den nederlandske diplomaten uvitende ventet utenfor, ifølge hans egen beretning, som ble skrevet ned to dager etterpå og som Dagbladet sitter med.

Legene som har undersøkt ham, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur.

FNs særskilte utsending til Midtøsten, Richard Falk, har gjengitt hans beretning i en rapport uten å trekke den i tvil, noe Norsk Folkehjelp heller ikke gjør.

- Jeg kan ikke vente med å bli ferdig her, jeg trodde aldri legenes behandling ville ta så lang tid. Jeg vil tilbake til Gaza og fortsette livet, sier han i et møte med Dagbladet ved en av kanalene i Amsterdam.

Men en vond fredag, 3. juli i år, fikk han i et brev sendt med e-post beskjed fra Norsk Folkehjelp om at han ikke har noen jobb hos dem å vende tilbake til i Gaza. Etter ni måneders fravær fra jobben utløper hans kontrakt etter reglene, heter det i brevet, som Dagbladet har i kopi. Fraværet fra jobben skyldes altså lege-behandling i Nederland.

«Avsluttet kontrakt»

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp er på ferie og vil ikke uttale seg, så han henviser Dagbladet til kommunikasjonssjef Ivar Christiansen.

- Hva er grunnen til oppsigelsen av Omer?

- Den er ingen annen enn at kontrakten er avsluttet. Vi har sendt ham et brev så han kan ta sine forholdsregler, sier Christiansen.

- Har dere ikke et ansvar for ham mens han får behandling for sine skader?

- Nei, fordi han ikke jobber for oss lenger. Når kontrakten er over, sier vi ifra med et brev. Vi forholder oss bare til kontrakten, og det er ingen forskjell på Omer og andre som trenger jobb. Vi har 2500 ansatte i utlandet.

- Er ikke dette å slå hånda av en skadet?

- Vi ser det ikke på den måten. Vi har støttet ham i alle mulige sammenhenger.

- Er du ikke redd dette vil se rart ut, sett utenifra?

- Det er det andre som må se. Vi forholder oss prinsippielt til kontrakten, sier Christiansen.

Gå til sak
Tidligere har generalsekretær Eide uttalt til Klassekampen at "vi vurderer å gå til rettslige skritt mot Israel". Søksmålet skulle være avhengig av hva Israel svarte på henvendelser fra Norge og Nederland. Israels svar var — ikke overraskende — at ingen overgrep mot Omer hadde funnet sted.

Nå er tydeligvis et søksmål mot Israel ikke på tale, og Christiansen vil ikke uttale seg om dette fordi han ikke kjenner til hva Eide sa og hvorfor. Men Norsk Folkehjelp sier altså opp en medarbeider på grunn av for langt sjukefravær.

Mohammed Omer har arbeidet fulltid hos Folkehjelpa fra 17. februar 2005. Han har hatt oppsyn med et prosjekt om ungdom og deltakelse i samfunnet, som er finansiert av Norge. Utenom arbeidstid har han arbeidet som frilans journalist, hovedsakelig med dokumentariske tekster og bilder, for Morgenbladet, Ny Tid og Dagbladet i Norge, BBC World Service og The New Statesman i Storbritannia og magasinet Washington Report on Middle East Affairs i USA.

For dette arbeidet vant han prisen «Beste Ungdomsstemme» i 2006, utdelt av New America Media i USA. Han har vunnet «Pressefrihetsprisen» fra Reportere Uten Grenser, utdelt i Sverige, og en hederspris fra journalistlaget i Hellas. Til sist fikk han altså prisen med Martha Gellhorns navn, hun som var legendarisk korrespondent under Borgerkrigen i Spania og gift med forfatteren Ernest Hemningway.

- Norsk Folkehjelp ga meg et trygt sted, hvorfra jeg i fritida kunne arbeide som uavhengig journalist. Uavhengig er viktig, fordi Gaza trenger journalister som ikke er knyttet til Hamas eller Fatah, sier Mohammed Omer.

Hos legene
Det er mandag, så vi følger ham på togreisa fra Amsterdam til behandling i Aarnhem lenger øst i Nederland. Onsdagene drar han til Leiden i sør og fredagene til hovedstaden den Haag. Hans behandling er organisert av en pensjonert nederlandsk lege som ikke ønsker å navngis fordi han ikke vil blandes inn i politikk. Legen har fått med seg kolleger og en fysioterapeut som har særskilt utdanning for å lege skader som Omer er påført.

- Alle våre funn fra flere undersøkelser samsvarer med Omers fortelling om hva han var utsatt for ved grenseposten. De som har påført ham skadene, visste nøyaktig hva de gjorde for å påføre minst mulig synlige skader og størst mulig indre skader, sier legen til Dagbladet.

Legen sier det går framover. Men noen av skadene vil ta lang tid å kurere, dersom det i det hele tatt viser seg mulig. Skadene er både fysiske og psykiske.

- Da han kom hit kunne han knapt bøye kroppen. Han satt helt forknytt. Nå er han veldig mye bedre, tross alt, men langt ifra bra. Han lider også av mangel på søvn og konsentrasjon på grunn av smertene, sier legen.

Ros
Mohammed Omer er skuffet over å ha mistet jobben i Gaza, men han roser likevel innsatsen til Norsk Folkehjelp.

- Norsk Folkehjelp fortjener ros for veldig godt arbeid i Gaza. De har all grunn til å være stolte av dette og sine folk der. Jeg tror de er en av de beste organisasjonene der, sier Mohammed Omer.

Men han legger seinere til:

- Hvis jeg hadde vært norsk, ville jag da ha fått samme behandling?

FÅR BEHANDLING: Legene som har undersøkt Omer, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur. Foto:  EUP & IMAGES / Juha ROININEN
FÅR BEHANDLING: Legene som har undersøkt Omer, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININEN Vis mer