- Torturtiltalte planla å drepe 16-åringen

Ble pisket med kabler og brent med strykejern.

TORTURERT: Med dette strykejernet skal 16-åringen ha blitt brent over store deler av kroppen. Foto: Håkon Eikesdal
TORTURERT: Med dette strykejernet skal 16-åringen ha blitt brent over store deler av kroppen. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAUGESUND (Dagbladet): I dag startet rettssaken mot de åtte ungdommene i alderen 15-25 år, som står tiltalt for tortur av en 16 år gammel gutt i Haugesund 3. desember i fjor.

Under sin åpningsprosedyre, la statsadvokat i Rogaland, Bjørn Enoksen Ristesund, fram en detaljert beskrivelse av som hva skal ha skjedd i forkant, under og etter den bestialske mishandlingen.

- Skulle skaffe seg våpen
Statsadvokaten mener det er grunn til å tro at handlingen var nøye planlagt.

TORTURSAK: Aktor Bjørn Enoksen Risterud (i midten) under den pågående rettssaken i Haugaland tingrett. Foto: Håkon Eikesdal.
TORTURSAK: Aktor Bjørn Enoksen Risterud (i midten) under den pågående rettssaken i Haugaland tingrett. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Det var planlagt at fornærmede skulle tas og drepes, sa statsadvokaten.

Han siktet til at det hadde gått rykter om at fornærmede skulle skaffe seg våpen og drepe den 25 år gamle såkalte hovedmannen. Statsadvokaten mente det var kjent at det i en lengre periode skulle vært et motsetningsforhold mellom 25-åringen og fornærmede.

Foto: Håkon Eikesdal.
Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Det ble funnet fram en rekke gjenstander i leiligheten som skulle brukes i mishandlingen av fornærmede. Blant andre strykejern, ledninger og kjøkkenkniv, sa statsadvokaten.

16-åringen lå innestengt i leiligheten i nesten to døgn før han til slutt ble hentet ut av politiet.

HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal.
HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

«Mekaniker og sprøytemaler»
Han ble slått og sparket med en metallplate mot hodet, før han ble ført til leiligheten og tvunget til å kle av seg og bundet fast til en stol. Der ble han sparket, slått og pisket i ansiktet og over store deler av kroppen, blant annet med en scartkabel.

Han ble brent med strykejern over store deler av kroppen og fikk varmt vann helt over kjønnsorganet og ryggen. Kviser på ryggen ble barbert bort med barberhøvel og det ble helt sitronsaft i øynene.

SLAGVÅPEN: 16-åringen ble pisket og slått i ansiktet og på store deler av kroppen, blant annet med denne kabelen. Foto: Håkon Eikesdal.
SLAGVÅPEN: 16-åringen ble pisket og slått i ansiktet og på store deler av kroppen, blant annet med denne kabelen. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

I tillegg ble han seksuelt misbrukt.

Fornærmede ble påført første., - andre. - og tredje gradsforbrenning, nesebrudd og brudd i kinnbuen.

POLITIET KOM - OG GIKK: Morgenen etter den flere timer lange torturnatta gikk politiet inn i denne leiligheten, noterte navnet på bl.a. det 16 år gamle offeret. Men politifolkene skjønte ikke at han skal ha blitt torturert - og forlot leiligheten. Foto: ERLING HÆGELAND
POLITIET KOM - OG GIKK: Morgenen etter den flere timer lange torturnatta gikk politiet inn i denne leiligheten, noterte navnet på bl.a. det 16 år gamle offeret. Men politifolkene skjønte ikke at han skal ha blitt torturert - og forlot leiligheten. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Den såkalte hovedmannen presentert seg som «mekaniker og sprøytemaler» i retten, og erklærte seg ikke skyldig. En annen av de tiltalte så ut til å sovne.

Noen av de tiltalte erklærte seg skyldig, andre delvis skyld.