Gruvedrift i Kvalsund

Torulf (67): - Forbannelsen er større enn sorgen

3000 personer har sagt seg villig til å bryte loven for å stanse gruvedriften i Repparfjord. Torulf Olsen er mest skuffet over Venstre.

GIR SEG IKKE: Torulf Olsen bor i Hammerfest og Kvalsund. Fra brygga i Kvalsund varsler han fortsatt kamp mot gruva. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GIR SEG IKKE: Torulf Olsen bor i Hammerfest og Kvalsund. Fra brygga i Kvalsund varsler han fortsatt kamp mot gruva. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Næringsdepartementet ga i dag driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark.

Lokal aktivist Torulf Olsen (67) lover også demonstrasjon mot prosjektet. Fra kontorplassen sin, ei campingvogn på brygga i Kvalsund, er han klar til aksjon mot gruva.

- Sorgen er tydelig å spore i Kvalsund i dag. Forbannelsen er enda større. Jeg har flåten min klar, med lavvo og det hele. Alle som vil er invitert ut til en kopp kaffe på flåten før myndighetene tauer oss bort, sier Olsen til Dagbladet.

Flåteklar

Hans plan er - hvis nødvendig - å lenke flåten sin fast for å stanse monteringen av en sjøledning inn til gruva. Det kan sabotere åpningen av gruva, lover han.

Olsen tror samtidig at siste ord i saken ikke er sagt. Sametinget har varslet videre kamp, og Olsen tror det kan bli vanskelig for Nussir å få investorer på lag etter så mye bråk.

- Er kapitalen villig til å gå inn i et prosjekt som er så omstridt som dette? Det er mange som har lovet et helvete mot dette prosjektet, og med all støyen er det veldig risikabelt for all verdens rikinger å investere i gruvedrift her, sier han.

3000 i lenke

Reaksjonene har vært sterkt negative fra flere hold. Natur og Ungdom forteller Dagbladet at 3000 mennesker har sagt seg villige til å lenke seg fast, altså delta med på sivil ulydighetsaksjoner, for å stanse gruveprosjektet.

- Det er snakk om 30 millioner tonn giftig avfall som skal dumpes, og dette er et klart brudd på grunnlovens paragraf 112. Denne saken er en stor brist i vårt demokratiske system, og vi ser det som vårt ansvar å ikke gi opp denne kampen, selv om vi da er nødt til å norsk lov for å få det til, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, til Dagbladet.

Sju reinfamilier i Finnmark har allerede lovet å kjempe mot gruva i Kvalsund. De mener regjeringen bryter både FN-konvensjoner og grunnloven.

- Reineierne er overrasket at myndighetene kan legge til grunn at reinsdyrene deres vil kalve i et industriområde. Det strider mot all logikk, sier familiens advokat til NTB.

- Men det var jo valgår...

Torulf Olsen sier han er mest skuffet over Venstre.

- Ola Elvestuen sto på møte i Finnmark Venstre og lovet at partiet aldri ville godta dumping av avfall i fjorden vår. Men det var jo valgår. Venstre solgte det løfte i bytte mot regjeringsmakt i fjor. Venstre kunne faktisk ha stanset dette, men de holdt ikke løftet de ga oss i Finnmark. Folk får selv vurdere hva slags troverdighet Ola Elvestuen har i miljøspørsmål nå.

Blant dem som har lovet å lenke seg fast er Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

- Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke skjønner at det er mye viktigere å ta vare på naturen vår enn at vi skaper arbeidsplasser i et par år, sa han torsdag formiddag.

FLÅTE: På brygga i Kvalsund har Torulf Olsen flåten sin klar. Her går han ut fra campingvogna han bruker som kontor. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FLÅTE: På brygga i Kvalsund har Torulf Olsen flåten sin klar. Her går han ut fra campingvogna han bruker som kontor. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Toget gikk i 2016

NHO er blant dem som har støttet gruvedriften. De kaller regjeringens driftskonsesjon til kobberutvinning en seier for jobbskapingen i Nord-Norge og mener driften gir store muligheter for Norge.

- Jeg har stor forståelse for dem som er bekymret for dette. Men samtidig har miljømyndighetene gått gjennom saken og gitt utslippstillatelser som skal være kvalitetssikret. Vi får forholde oss til at miljømyndighetene og tiltakshaver følger opp, sier Atle Hamar, statssekretær i Klima- og miljødepartementet til NTB.

I regjeringsplattformene fra Jeløya i fjor og Granavolden i år fikk partiet gjennomslag for at det ikke skal gis nye utslippstillatelser til fjorddeponi i regjeringsperioden. Men ifølge Hamar var det ikke mulig å få inn at dette skulle gis tilbakevirkende kraft for tillatelsene for Repparfjorden og Førdefjorden.

- Toget når det gjelder fjorddeponi gikk i 2016, sier han, og viser til at Venstre og SV forsøkte å få Stortinget til å ta saken den gang, men at et stort flertall var imot.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer