VIL IKKE FLYTTE: Shetlandsponnien Torvald har blitt midtpunkt i en strid mellom Vegvesenet og hesteeieren om utvidelse av E18 i Grimstad. Foto: ERIK HOLAND/AGDERPOSTEN
VIL IKKE FLYTTE: Shetlandsponnien Torvald har blitt midtpunkt i en strid mellom Vegvesenet og hesteeieren om utvidelse av E18 i Grimstad. Foto: ERIK HOLAND/AGDERPOSTENVis mer

Torvald (12) stopper utbygging av E18

Shetlandsponnien nekter å flytte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saken er den at tolv år gamle Torvald har sitt hjem og sin tumleplass akkurat der Vegvesenet vil bygge ut E18 i Grimstad. 

Dette har skapt hodebry for både tingretten og vegvesenet, som siden november i fjor har kranglet om ponniens - og veiens - framtid, skriver Agderposten.

Redd for maskinene
- Torvald tør ikke å komme ut når anleggsmaskinene jobber like utenfor stallen hans. Staten har nektet å betale for flytting slik at ponnien kan få være et annet sted mens arbeidene pågår, og dermed går ikke eieren med på utbyggingen, sier advokat Olav Felland, som representerer hesteeieren til Dagbladet.no.

I november besluttet Aust-Agder tingrett at vegvesenet ikke fikk lov å grave seg inn i jordvollen rett øst for Gårdalen i Grimstad. Det er nemlig her Torvald holder til. Etter en gammel avtale fra 1980 eier staten og hesteeieren dette området sammen, og begge parter må samtykke dersom veien skal utvides.

Ny runde i retten
Vegvesenet er mildt sagt lite fornøyd med rettens kjennelse, og tirsdag var det duket for nok en runde i tingretten, denne gang med begge parter til stede. Det er uvist når avgjørelsen faller.

- Det koster entreprenøren 8350 kroner dagen å la anleggsmaskinene stå. Den regningen vil vi selvfølgelig sende videre til hesteeieren, sier advokat Ove Christian Lyngholdt til Agderposten.

Ifølge advokaten er regningen allerede kommet opp i 100000 kroner. Og vil dobles i løpet av to uker om ikke Torvald flytter seg før den tid.

Dekker ikke flytting
- Dersom staten hadde tilbydd seg å dekke flyttekostnader og opphold for hestens mens arbeidet pågår, ville vi være åpen for en løsning. Men forbehold om at det kommer en ny støyskjerm på toppen av vollen, sier hesteeierens advokat Olav Felland.

I dag står Torvalds stall 12-13 meter unna støyvollen ved E18. Dersom veien utvides vil den spise seg en til to meter inn på hestens domene.

- Ekteparet har en eiendom på tre dekar, og de har to hester. Den andre, en kaldblodshest, er skadet og måtte midlertidig flytte. Dette handler om Torvalds sosiale og adferdsmessige behov, sier Felland.

Nå er det altså nok en gang opp til tingrettsdommer Pan Farmakis i Aust-Agder tingrett. Og siste ord i saken er neppe sagt.