Tøs! Hore! Tispe!

Sofie Peeters filmet sex-trakasseringen på gata med skjult kamera. - Menn føler seg forbigått og aggresjonen går ut over uskyldige kvinner, sier professor.

SKJULT KAMERA: Sofie Peeters fikk filmet trakasseringen hun opplevde på gata og har nå lagd en dokumentar. Foto: Philip Reynaers / Photo News
SKJULT KAMERA: Sofie Peeters fikk filmet trakasseringen hun opplevde på gata og har nå lagd en dokumentar. Foto: Philip Reynaers / Photo News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da filmstudenten Sofie Peeters flyttet til Brussel for to år siden, opplevde hun svært ofte at fremmede menn ropte etter henne på gaten. Stadig ble hun spurt om menn kunne få telefonnummeret hennes, ville være med og ta en drink, eller være med hjem.

- Dette virker kanskje uskyldig, men det fikk meg til å føle meg utrygg, og det fikk meg til å føle meg billig. Som om jeg ikke fortjente respekt, og at jeg var underholdning for menn når jeg gikk på gata, sier Peeters.

Hore og tispe I filmen, der Peeters både bruker skjult kamera og har noen som går bak og filmer henne, samt at hun har mikrofon i veska, hører man tydelige grove tilrop fra menn hun går forbi.

Det går fra det mange vil hevde er uskyldige tilrop, til spørsmål om hvor mye hun koster. Andre spør rett ut om hun vil ha sex med dem.

- Sier man nei eller blir sint kaller de deg tøs, hore og tispe. Flere følger etter deg selv om du tydelig gir uttrykk for at du vil de skal la deg være i fred, sier Peeters.

Filmen har kjørt fart i debatten utover Belgias grenser. På Twitter engasjerer svært mange seg under «hashtagene« #harcelementderue (trakassering på gata) og #streetharassment (gatetrakassering). Mange opplever liknende hetsing, ikke bare i Brussel, men også flere steder i Europa og USA. Da Peeters startet arbeidet med dokumentaren var det mange som ikke ville snakke om opplevelsene sine.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer