Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøs! Hore! Tispe!

Sofie Peeters filmet sex-trakasseringen på gata med skjult kamera. - Menn føler seg forbigått og aggresjonen går ut over uskyldige kvinner, sier professor.

SKJULT KAMERA: Sofie Peeters fikk filmet trakasseringen hun opplevde på gata og har nå lagd en dokumentar. Foto: Philip Reynaers / Photo News
SKJULT KAMERA: Sofie Peeters fikk filmet trakasseringen hun opplevde på gata og har nå lagd en dokumentar. Foto: Philip Reynaers / Photo News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da filmstudenten Sofie Peeters flyttet til Brussel for to år siden, opplevde hun svært ofte at fremmede menn ropte etter henne på gaten. Stadig ble hun spurt om menn kunne få telefonnummeret hennes, ville være med og ta en drink, eller være med hjem.

- Dette virker kanskje uskyldig, men det fikk meg til å føle meg utrygg, og det fikk meg til å føle meg billig. Som om jeg ikke fortjente respekt, og at jeg var underholdning for menn når jeg gikk på gata, sier Peeters.

Hore og tispe I filmen, der Peeters både bruker skjult kamera og har noen som går bak og filmer henne, samt at hun har mikrofon i veska, hører man tydelige grove tilrop fra menn hun går forbi.

Det går fra det mange vil hevde er uskyldige tilrop, til spørsmål om hvor mye hun koster. Andre spør rett ut om hun vil ha sex med dem.

- Sier man nei eller blir sint kaller de deg tøs, hore og tispe. Flere følger etter deg selv om du tydelig gir uttrykk for at du vil de skal la deg være i fred, sier Peeters.

Filmen har kjørt fart i debatten utover Belgias grenser. På Twitter engasjerer svært mange seg under «hashtagene« #harcelementderue (trakassering på gata) og #streetharassment (gatetrakassering). Mange opplever liknende hetsing, ikke bare i Brussel, men også flere steder i Europa og USA. Da Peeters startet arbeidet med dokumentaren var det mange som ikke ville snakke om opplevelsene sine.  

- Mange kvinner føler at dette er tabu. De blir ikke tatt alvorlig, og føler ofte at det er deres egen feil. Da holder man raskt kjeft, sier hun.

Etter at filmen ble kjent ser det ut til å ha blitt mer akseptert å snakke åpent om at man ikke aksepterer og bli snakket til på denne måten, og det er tydelig at dette er et problem.

- Føler seg forbigått - I vårt samfunn er det et voldsomt fokus på kvinners rett, og menn kan føle seg tilsidesatt. Dette kan derfor tenkes å være et utrykk for markering, aggresjon mot å være "det usynlige kjønn". Slik oppførsel kan sees på som et utrykk for at menn føler seg forbigått, sier Arild Raaheim.

Han er forfatter av boken Sosialpsykologi, og professor ved det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Raaheim mener også at menn som trakasserer kvinner på gaten på den måten det gjøres i filmen, vitner om mangel på toleranse.

- Vi er blitt vant til mer, det skal mer til for å sjokkere. Det gjør at man ofte har mer spillerom, og kan gå legner og være grovere før noen reagerer, sier han.

Han tror at oppmerksomheten Peeters' film har skapt kan bidra til å gjøre problemet med gatetrakassering mindre.

                   
                   
                   
                   

- Det er veldig viktig at noen sier ifra. Legger vi oss bakpå vil intensiteten øke, og det oppfattes som akseptert å holde på sånn.

Problem i Norge Også i Oslo opplever jenter liknende ting. Lisa Arntzen, leder i Aksjon Stopp Voldtekt og prosjektleder i bSafe, har selv opplevd å bli snakket til på en måte som føltes truende.

- Jeg satt på t-banen, og en guttegjeng satte seg rundt meg og begynte å snakke til meg. Da jeg sa jeg var sliten og ikke orket å prate, ble han brått sint og sa at jeg «fortjente å få en omgang», forteller hun.

Hun syns det hele var veldig ubehagelig, og ble redd for at de skulle følge etter henne når hun gikk av t-banen. Det gjorde de heldigvis ikke.

- Jeg skjønner at mange jenter ikke vil fortelle om dette. De fulgte jo ikke etter meg, så hvorfor ble jeg egentlig så redd?, sier Arntzen.

Hun har også hørt liknende historier fra andre jenter.

- Det er vanskelig å forstå hva disse guttene er ute etter når de sier slike ting til deg. Når noen roper etter deg at du er deilig, hvorfor føler de behov for å rope dette? Vil de bare fortelle deg at du er deilig? Jeg tror ikke det, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media