Toska: - Jeg blir vel en «fagnerd»

Mannen bak NOKAS-ranet snakker om framtidsplanene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska inntok vitneboksen igjen i ettermiddag. I et forsøk på å unngå forvaringsdom, sa Toska at han har tatt et endelig oppgjør med sin kriminelle fortid. Han har også begynt å studere, noe han har tenkt å gjøre i lang tid framover.

- Jeg har fått interesse for studiene. Mens jeg har sittet her i retten, har jeg vært på nettet og sjekket pensumlister for historie og litteratur ved universitetet.

Da grep lagdommer Lunde inn:

- Du trenger kanskje ikke å avsløre at du ikke har fulgt med i rettsforhandlingene...

- Det har vært enkelte dødpunkter, unnskyldte Toska seg med et lite flir.

David Toska begynte på skole i Drammen fengsel rett etter tingrettsbehandlingen. Han tok historie veldig grundig og endte med toppkarakteren 6. I fjor høst var han opptatt med NOKAS-rettssaken i lagmannsretten, men i juleferien tok han bøkene fatt igjen.

- Jeg har fått et gjennombrudd. Jeg har lest norsk, samfunnskunnskap og en del romaner. I romjula satt jeg isolert, da leste jeg 12 timer til dagen. Jeg har fått en genuin interesse for stoffet, sa Toska.

På spørsmål fra sin advokat, Øystein Storrvik, snakket han om sine studieplaner. Toska vil utdanne seg til et yrke som han kan tjene lovlige penger på, men vet i dag ikke helt hvilket.

- Jeg har ikke tenkt annet enn å følge flammene og studere det jeg finner interessant. Jeg ender vel opp som fagnerd, tenker jeg.

- Er det fare for at du skal falle tilbake i et kriminelt mønster? spurte Storrvik.

- Allerede nå tenker jeg at det var unektelig primitiv og hårreisende å drive på med sånt. Jeg kan ikke tenke meg at den følelsen vil avta med tiden, svarte Toska.

Han avviste at han har ranspenger som ligger og venter på ham et sted når han en gang slipper ut av fengsel. Toska hevder hardnakket at han ikke aner hvor store deler av utbyttet er blitt av.

- Man kan bruke et statsbudsjett på å finne de pengene. De er sikkert spredt på mange hender, og det er umulig å vite hvor de er blitt av, sa David Toska.

Da det ble aktors tur til å stille spørsmål, ble han mer ordknapp. Toska ville ikke si om han hadde brukt penger fra den såkalte Wonderboy-saken, som han også er tiltalt i. Han ville heller ikke røpe hvor stor andel den enkelte deltaker i NOKAS-ranet har fått. Toska gjentok at minst èn person ikke skulle ha vært tiltalt i saken, men ville ikke si hvem det er.

SEKSER: David Toska fikk 6 på historieeksamen.