Toska anker ikke NOKAS-dommen

Men riksadvokaten avgjør om påtalemyndighetene anker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke David Toska anker Gulating lagmannsretts dom etter NOKAS-ranet. Toska fikk 15 års fengsel.

Ifølge Nettavisen sier Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, at Toska godtar dommen. Tidligere har Kjell Alrich Shumann godtatt dommen. Det samme har flere av de andre som ble dømt i Gulating lagmannsrett.

Dan Pettersen, William Pettersen og den eneste med forvaringsdom, Metkel Betew, anket dommen på stedet mens de øvrige tok betenkningstid. De har så brukt denne tiden til å konkludere med at dommen bør aksepteres.

Riksadvokaten avgjør


Nå har imidlertid Riksadvokaten 14 dager på seg før han avgjør om påtalemyndigheten vil at straffeutmålingen skal prøves på nytt i Høyesterett. Det er statsadvokatene som innstiller overfor Riksadvokaten i ankespørsmålet, og allerede i de første kommentarene ga aktoratet uttrykk for at dommene var for milde. Det gir en klar antydning om at den Stavangerbaserte delen av påtalemyndigheten ønsker å anke.

Hvis Riksadvokaten deler dette synet, blir det så Høyesteretts kjæremålsutvalg som avgjør om straffeutmålingen skal prøves for Høyesterett.


Aksessorisk motanke


Advokat Brynjar Melings klient, Dan Pettersen, fikk åtte års fengsel mens aktoratet hadde bedt om 15 år. Likevel anket han på stedet. Det samme gjorde naturlig nok den eneste som ble dømt til forvaring.

Meling sier det ikke er sikkert at de dømtes anker vil føre fram til en ny vurdering i Høyesterett. Han sier også at de som nå har godtatt dommen har anledning til å komme med en aksessorisk motanke dersom Riksadvokaten velger å anke.

Etter Melings oppfatning er ankespørsmålet fortsatt helt åpent, men meldingene om at noen av de dømte ønsker å godta dommen er primært et signal til påtalemyndigheten mens den på sin side vurderer om det skal ankes over straffeutmålingen.

(NTB)

ANKER IKKE: David Toska godtar dommen på 15 års fengsel, forteller hans advokat Øystein Storrvik. Foto: Scanpix
ANKER IKKE: David Toska godtar dommen på 15 års fengsel, forteller hans advokat Øystein Storrvik. Foto: Scanpix Vis mer