- Toska bestilte Munch-ranet

Det mener politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet tror David Aleksander Toska bestilte ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna», skriver Dagsavisen.

Anonyme kilder sier til Dagsavisen at Toska har hatt som siktemål å bruke maleriene dels for å trekke fokus vekk fra Nokas-saken, dels for å bruke dem som forhandlingskort for å oppnå gode soningsbetingelser. D

et er antatt at myndighetene vil strekke seg langt for å få bildene tilbake. Han skal ha bestilt maleriene i august i fjor, mens han var på rømmen. Dersom maleriene skal brukes som forhandlingskort, vil det skje gjennom stråmenn.

Politiet har tidligere sagt at de tror venner av Toska har Munch-maleriene.

David Aleksander Toska kommer til Norge og Stavanger fra fengselet i Madrid i løpet av uka, og vil bli framstilt for varetektsfengsling raskt. Han skal nå avhøres av norsk politi for først gang.

Toska ble arrestert 5. april i år av spansk politi i Malaga, på dagen ett år etter ranet, som hadde et utbytte på nærmere 60 millioner kroner. Han nektet i begynnelsen å la seg utlevere, men gikk etter en stund med på det.

Han har innrømmet deltakelse i ranet, men nekter for å ha skutt og drept politimannen Arne Sigve Klungland. Toska har i ettertid beklaget drapet.

Toskas navn knyttes til flere ran og ransforsøk, og det er mulig at påtalemyndigheten vil kreve forvaring på grunn av gjentakelsesfaren, skriver Dagsavisen.

P VEI TIL NORGE: David Toska.