Toska ble igjen i Stavanger etter ranet

Nokas-tiltalte Dan Pettersen (30) fortsatte å forklare seg for retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska ble igjen i Stavanger etter ranet og møtte en overrasket Dan Pettersen i dekkleiligheten i Nedre Dalgate ei uke etter Nokas-dramaet.

- Toska var bleik og så ikke ut til å ha sovet på ei uke. Det var ikke den Toska jeg hadde møtt tidligere. Toska ga beskjed om at det jeg eventuelt hadde sett, hadde jeg ikke sett. Så forsvant han, forklarte Dan Pettersen i Stavanger tingrett da han fortsatte sin forklaring i dag tidlig.

Ranstiltalte Dan Pettersen møtte i retten nervøs og tydelig preget av alvoret i saken. Han var for anledningen kledd i svart jakke, hvit skjorte og slips. Pettersen fastholdt at han ikke ville si hvem han så i leiligheten sin like etter Nokas-anslaget.

Huseier Dan Pettersen nærmest rømte fra sin egen leilighet etter det han framstiller som et sjokkartet møte med en skuddskadd person og de andre ranerne. Han dro til kjæresten sin i Sandnes, men involverte ingen andre i sine opplevelser.

Sjekket inn på hotell

Da kjæresten ville dra på hytta, kunne ikke Pettersen forklare hvorfor han ikke kunne dra hjem til leiligheten sin og hente skiklær. Kjæresten dro aleine til fjells, og Pettersen sjekket inn på et hotell i Sandnes for resten av påsken.

I noen dager levde han hardt på byen, før han etter ei uke dristet seg hjem til leiligheten i Stavanger. Etter første overnatting møtte han David Toska på kjøkkenet.

I mellomtiden har Nokas-ranet og drapet på politibetjent Arne Sigve Klungland rullet og gått i alle medier. Pettersen medga at han smått om senn skjønte sammenhengen mellom Toska, våpnene i sin leilighet, den skuddskadde personen og ranet.

- Jeg følte at jeg ufrivillig var sterkt involvert i saken, og det ble mer og mer uaktuelt å gå til politiet, forklarte Pettersen.

Møtet med Toska ei uke etter ranet var kortfattet. Toska sa at leieforholdet opphørte, og at de ville hente sakene om ei uke. Da måtte Pettersen holde seg borte.

Løy for politiet

Pettersen forklarte for retten at han etter ei tid fikk 225.000 kroner overlevert fra en kamerat. Dette var penger en bekjent skyldte etter et nattklubb-oppgjør. Han fikk også 300.000 kroner i kontanter som innskudd til oppkjøp av en nytt utested.

Pengene ble blant annet brukt til nedbetaling av gjeld. Pettersen ble innkalt til politiavhør etter en hvitvaskingsmelding som banken sendte til Økokrim.

- Nå følte jeg at det ble virkelig varmt rundt meg. Politiet var svært interessert i leiligheten i Nedre Dalgate. Jeg løy og sa at jeg hadde leid ut til narkomane som jeg måtte kaste ut, fortalte Pettersen.

Politiet hang på og ville ha Pettersen til flere avhør, han gikk også med på å avgi DNA-prøve. 8. januar 2005 ble han hentet av politiet på vei fra trening til jobb.

- Det passet litt dårlig, sa Pettersen.

- Ja, det gjør gjerne det, sa dommer Helge Bjørnestad.

- Jeg ble satt på glattcelle og siktelsen ble forholdt meg. Da kontaktet jeg advokat, sa Dan Pettersen.

FORKLARER SEG I RETTEN: Dan Pettersen fra Sandnes.