Toska ble lovet bedre soning

David Toska skal ha gitt politiet opplysninger som ledet til Munch-maleriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere medier har i det siste skrevet om at det har pågått forhandlinger mellom Toskas forsvarer og påtalemyndighetene. Det skal ha vært Toskas opplysninger som ledet fram til at Oslo-politiet i går kunne fortelle at «Skrik» og «Madonna» er kommet til rette, uten store skader.

Det ble i går kveld presisert overfor Dagbladet at Toska ikke kom med konkrete krav. Tidlig i prosessen med forhandlinger skjønte Toska og hans forsvarer at det ikke var mulig å få gjennomslag for kravene, som å slippe forvaring og at en kamerat fikk mildere straff.

Men NOKAS-raneren skal ha fått gjennomslag for ønsket om bedre soningsforhold, skriver VG. Han ønsker seg blant annet flere permisjoner og hyppige besøk av kjæresten.

Aksepterer ikke strafferabatt

Spesielt i politietaten ville det blitt sterke reaksjoner dersom NOKAS-raneren fikk strafferabatt etter å ha deltatt i ranet der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept. Leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen gikk raskt ut i går og sa at en strafferabatt er uakseptabelt.

Ankesaken etter NOKAS-ranet starter i Gulating lagmannsrett på mandag. Ingen tror det er tilfeldig at maleriene dukket opp bare få dager før rettssaken starter.

Riksadvokaten anket dommen på 19 års fengsel for Toska fordi de vil han skal idømmes forvaring.

Fem etterforskere

GJENNOMBRUDD: I går kom endelig «Skrik» og «Madonna» til rette, to år og ni dager etter at de ble stjålet fra Munch-museet i Oslo. NOKAS-dømte David Toska skal ha gitt politiet opplysninger som ledet til bildene. Foto: Scanpix
GJENNOMBRUDD: I går kom endelig «Skrik» og «Madonna» til rette, to år og ni dager etter at de ble stjålet fra Munch-museet i Oslo. NOKAS-dømte David Toska skal ha gitt politiet opplysninger som ledet til bildene. Foto: Scanpix Vis mer

Oslo-politiet ville i går ikke fortelle hvor bildene ble funnet. Det er imidlertid ikke utbetalt dusør og ingen personer er pågrepet i forbindelse med at bildene ble funnet.

- Vi har lagt stein på stein i denne saken. Hvor mange politimenn vi har brukt på saken er ikke interessant. Jeg kommer ikke til å kommentere om vi brukte 10, 20 eller 30. Vi har brukt de mannskapene vi har hatt bruk for, sier politiinspektør Iver Stensrud til Dagbladet.

Det har bare vært fem etterforskere som har jobbet intenst med Munch-saken. De har holdt kortene tett, og ikke engang kollegene skal ha vært klar over hvor nærme de var et gjennombrudd.

Uansett var lykken stor på Munch-museet, i Oslo-politiet og i hele Kultur-Norge i går kveld. Nyheten vakte også stor oppsikt i internasjonal presse. Det er ikke klart når bildene igjen vil bli stilt fram for offentligheten på Munch-museet på Tøyen i Oslo. De skal nå granskes av politiets etterforskere før de blir restaurert av kunsteksperter.

«So happy I could \'Scream\'»

Nyheten om at Munch-maleriene har kommet til rette går hele verden over. Et gjennomgang av nyhetssøkere på nettet viser over 500 artikler om tilrettekomsten bare de siste morgentimene.

Hele verden bryr seg om maleriene, og gleder seg over funnet. Fyldige saker står i aviser og ruller over skjermene i India, Australia, Irland... ja nær sagt alle land i verden - og i absolutt alle amerikanske lokalmedier.

Edvard Munch og spesielt hans «Skrik» er blant de aller største internasjonale kulturskatter, og selve ranet, pågripelsene og dommen mot Munch-ranerne har blitt fulgt av hundrevis av medier verden over.

Toska ble lovet bedre soning

Men hvor maleriene tok veien har vært det store mysteriet. Og kunstkjennere verden over jubler i dag av glede.

Toska ble lovet bedre soning