- Toska er flink og kan endre atferd

Advokat Storrvik kjemper mot forvaring for Toska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Dagbladet.no): Advokat Øystein Storrvik kjemper iherdig for at hans klient David Aleksander Toska (30) skal unngå forvaring og dermed en ubegrenset fengselsstraff.

- Toska er ressurssterk og skoleflink, best i klassen med S og M i alle fag på skolen. Noen kan si at da burde han ha visst bedre. Mens hans sterke ressurser er også et argument mot forvaring, for han kan bruke disse ressursene slik at han i 2014 gjør noe annet enn han gjorde under ranet, sier Storrvik til Dagbladet.

Advokaten understreker sterkt at Toska la en ransplan for å unngå væpnet konfrontasjon.

- Drapet var en uforutsett følge av ranet, mener Storrvik.

Han understreker at grovt ran ikke ligger i kjerneområdet for forvaring, slik drap gjør.

- Ikke angrep mot samfunnet

Nokas-ranet er av påtalemyndigheten framstilt som et angrep mot samfunnet. Advokat Storrvik imøtegår dette, ved å vise til at ranet kun hadde som mål å få tak i penger, altså vinning.

- Uvisshet er forvaringens særpreg. Med en dom på 21 års fengsel vet Toska at han med god oppførsel under soningen kan være en fri mann i 2024. Da kan ha han endelig legge saken bak seg. Med en forvaringsdom skal det i 2024 evalueres om Toska må sone ytterligere fem, så nye fem og fem, år.

- Toska vil aldri vite om han kommer ut av fengsel, det vil virke veldig demotiverende på ham, sier Storrvik.

KJEMPER MOT FORVARING: David Toska (i midten) og forsvarerne Erik Lea (t.v.) og Øystein Storrvik (t.h.). Foto: Scanpix
KJEMPER MOT FORVARING: David Toska (i midten) og forsvarerne Erik Lea (t.v.) og Øystein Storrvik (t.h.). Foto: Scanpix Vis mer

- Må få starte med blanke ark

Advokaten viser til Toskas forklaring og gjentok at han har en dyp erkjennelse av hvor mye ulykke Nokas-ranet har påført enkeltmennesker.

- Men forvaring bryter med et prinsipp i rettsstaten om at folk skal kunne gjøre opp for seg. Uansett hva du gjør, så skal du en gang ha sjansen til å starte et nytt liv med blanke ark. Ved å misbruke ordningen  med forvaring vil retten angripe det samme og høyt verdsatte sivile preg ved samfunnet som Toska angrep under ranet, mener Storrvik.

Han advarte mot å bli så forarget over det spesielle ranet at sjøl 21 års straff blir for lite, her skal straffen svi ekstra hardt.

- Da vil babyen bli helt ut med badevannet, paradoksalt nok, sier Storrvik.

- Ikke rettspraksis
Han viser også til rettspraksis, blant annet Orderud- og Baneheia-drapene. De Orderud-dømte slapp forvaring, og bare én av de dømte i Baneheia-saken ble idømt forvaring.

- Og Baneheia-drapene var den alvorligste forbrytelsen i Norge etter 1945. Ingen i Norge dømmes til forvaring uten at de har en alvorlig personlighetsforstyrrelse, sier advokaten.

- Retten må være ekstremt oppmerksom på faren for å misbruke ordningen med forvaring. I opinionen oppfattes forvaring nærmest som gjeninnføring av livstidsdom, det er ikke så mange som helt klart vet hva forvaring betyr, sier Øystein Storrvik.

Aktoratet mener at faren for at David Toska skal begå nye straffbare handlinger, er et sterkt argument for å idømme ham forvaring. Advokat Storrvik viser til at Toska har et rulleblad og et liv uten bruk av vold, sjøl om han er straffedømt.

- Forbrytelsene er vinningspregede, helt uten handlinger som kan gi argumenter for forvaring. At Toska planla Nokas-ranet, kan også brukes som argument mot forvaring. For i 2024 vil han kanskje være bedre rustet til å planlegge et nytt liv, en impulsstyrt person vil lettere falle tilbake til kriminalitet, mener Storrvik.

Burde vært tatt før

I ti år har David Toska begått alvorlig kriminalitet. Advokat Øystein Storrvik skjønner ikke hvorfor politiet ikke pågrep ham langt tidligere.

- Allerede i 2002 kunne Toska ha bli brakt til retten med tiltale som kunne ha gitt ham ti års fengsel. Det er uforståelig at han ikke ble pågrepet. Toska har ikke sonet et døgn i fengsel siden 1996. Det burde være av interesse å se om en 21 års fengselsdom hjelper, i stedet for å be om forvaring, argumenterer Storrvik.

Han mente at Toska var svært godt egnet til å studere og ta utdanning i fengslet, og så for seg at det ville være en sprenglært mann som har sonet sin dom i 2024.

- David Toska erkjente skyld for å få en plattform for videre endring av livet sitt, sier Toskas forsvarer.

- Umulig å angi de andre

Advokat Storrvik mener videre at Toskas vegring mot å navngi medskyldige og identifisere hvem som skjøt Klungland, ikke kan brukes som argument for at han fortsatt har fotfeste i et kriminelt miljø.

- Det er nærmest psykologisk umulig for Toska å avsløre andre. Det er ille nok sitte i fengsel fra en er 30 til en er 48. Det ville være en formidabel byrde å gå videre i livet med en viten om at det sitter tolv andre i fengsel med den samme smerten fordi han har pekt dem ut. Det er grenser for hvor mye et menneske kan klare, mener Storrvik.