Toska er i Stavanger

Den Nokas-siktede 29-åringen landet i Stavanger i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den antatte hovedmannen bak Nokas-ranet i Stavanger, David Aleksander Toska (29), kom i kveld tilbake til Norge etter å ha blitt utlevert fra Spania. 

Han ankom med et vanlig Widerøe rutefly fra København, via Torp, til Stavanger lufthavn Sola omtrent klokka 20.30 i kveld.

Toska kom i følge med tre norske polititjenestemenn - to fra Stavangerpolitiet, og én fra Kripos. Han var ikke iført håndjern under flyturen, men ble påsatt både håndjern, hjelm og skuddsikker vest idet han gikk av flyet og inn i en ventende bil.

Intetanende medpassasjerer stusset over det store presseoppbudet som ventet dem da de kom av flyet. Flere uttrykte overraskelse da de fikk høre at de hadde flydd sammen med den Nokas-siktede 29-åringen. 

Rettsmøte i morgen

Politiet ville tidligere i kveld ikke bekrefte når Toska var ventet til landet.

- Han kommer i dag eller i morgen, var det eneste politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Stavanger politidistrikt ville si til Dagbladet.no.

- Det er ventet at han vil nå rettsmøtet i Stavanger som begynner klokka 12 i morgen, la han til. 

TOK INGEN SJANSER: Toska ble iført håndjern, hjelm og skuddsikker vest før han ble ført ut av flyet. Foto: ERLING HÆGELAND
TOK INGEN SJANSER: Toska ble iført håndjern, hjelm og skuddsikker vest før han ble ført ut av flyet. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Møter selv? 

Det er foreløpig usikkert om Toska selv vil møte i fengslingsmøtet.

- Det er ikke avklart ennå, sa politiinspektør  Rossebø tidligere i kveld.

Politiadvokat Karsten Monsen sa tidligere i dag til Dagbladet.no at Toska sannsynligvis vil godta fire ukers varetekt.

Det betyr at fengslingsmøtet trolig vil foregå som en såkalt kontorforretning, altså bare med dommer, politi og advokat til stede.

- Vi ser ikke behov for noe rettsmøte, og forsvarer har gitt klare signaler om at han ikke ønsker det. Men det er også litt opp til dommeren å bestemme, sa Monsen.

Ifølge Rossebø er det ennå ikke avklart hvordan framstillingen vil foregå.

- Selv om han (Toska, red.anm.) samtykker til kontorforretning, så spørs det om retten gjør det, sier politiinspektøren til Dagbladet.no.

Tatt i Spania

David Toska ble arrestert i Malaga i Spania 5. april i år, nøyaktig ett år etter ranet av Norsk kontantservice i Stavanger. Han samtykket nylig til utlevering under et rettsmøte i en spansk domstol.

Rossebø bekrefter overfor Dagbladet.no at politiet vil kreve fire uker varetekt under framstillingen i morgen.

- Men det er ennå ikke bestemt hvilke restriksjoner vi ber om, det vil si om det blir besøkskontroll eller besøksforbud.

Rettssaken etter Nokas-ranet skal etter planen starte i Stavanger tingrett 19. september.

TIL NORGE: Nokas-siktede David Aleksander Toska.
DØDSRANET I STAVANGER: Bildet fra Nokas-sentralen viser to av ranerne. Politiet mener mannen til venstre - med stoppeklokke i hånda - er David Toska, og at mannen til høyre er medsiktede Metkel Betew. Politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under ranet.