Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Toska får ikke strafferabatt

Oslo-politiet avviser at de har inngått avtaler med David Toska i bytte mot opplysninger som ledet til Munch-maleriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag i forrige uke ble Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» funnet. Det har den siste uka blitt spekulert i at funnet kom etter avtale om strafferabatt med David Toska.

Flere medier meldte at Toska ble lovet bedre soning hvis han kom med opplysninger som ledet politiet til maleriene.

I en pressemelding på Oslo-politiets hjemmesider avviser politimester Anstein Gjengedal ryktene.

- Ikke strafferabatt

«Beslaget av maleriene har ikke vært foranlediget av en avtale med David Toska som innebærer at forvaringspåstanden i Nokassaken skal erstattes med en påstand om tidsbestemt straff, ei heller en avtale om redusert lengde på en eventuell forvaringsdom for noen av de tiltalte hvor dette er aktuelt,» skriver Gjengedal.

Videre i pressemeldingen skriver politimesteren at verken Toska eller andre som domfelles i Nokas-saken får særskilte lettelsen under soning.

Dusør

Ifølge pressemeldingen er det foreløpig ikke er bestemt om det vil bli utbetalt dusør i Munch-saken, med det er uaktuelt for politiet å utbetale dusør til Toska eller andre som har deltatt i planlegging eller gjennomføring av ranet.

INGEN STRAFFERABATT: David Toska får verken strafferabatt eller bedre soningsforhold, ifølge politiets pressemelding. Politiet avviser imidlertid ikke at Toska ledet dem til maleriene «Skrik» og «Madonna». Foto: Åge Pedersen
INGEN STRAFFERABATT: David Toska får verken strafferabatt eller bedre soningsforhold, ifølge politiets pressemelding. Politiet avviser imidlertid ikke at Toska ledet dem til maleriene «Skrik» og «Madonna». Foto: Åge Pedersen Vis mer

Politiet vil ikke røpe hvem de har vært i kontakt med eller hvor de har innhentet informasjonen som ledet dem til maleriene. Men de avviser ikke at David Toska kan ha kommet med informasjonen som ledet til gjennombruddet i saken.

Redegjørelse

FrPs justisfraksjon krevde fredag i et brev til justisminister Knut Storberget om å få vite om det har vært ført forhandlinger med NOKAS-dømte for å fremskaffe Munch-maleriene.

FrPs justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen sier til Dagbladet.no at de vil vurdere hva de skal gjøre videre når de har fått svar fra Storberget.

Ellingsen mener politiets pressemelding kan være et signal om at politiet distanserer seg fra det som kommer hvis det senere kommer fram at det finnes avtaler med Toska.

- Hvis det finnes en avtale, må andre instanser enn politiet ha vært involvert. Bare tiden vil vise hva som egentlig har skjedd, sier Ellingsen.

image: - Toska får ikke strafferabatt
AVVISER RYKTENE: Politimester Anstein Gjengedal.