Toska frykter mafiaparagrafen

- Ikke organisert kriminalitet, sier Toskas forsvarer..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): I dag startet forsvarerne sine prosedyrer i Gulating lagmannsrett. Førstemann ut var David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik.

Han la vekt på at Toska ikke skulle dømmes etter paragraf 60 om organisert kriminalitet, den såkalte mafiaparagrafen.

- Det er ikke nok at man har en velorganisert enkeltoperasjon. Dette er en godt planlagt enkeltoperasjon, en stor enkeltoperasjon, men likevel en enkeltoperasjon, sa Storrvik.

- Han har reist litt rundt, snakket med folk, men det er ingen struktur. Det er meningsløst å dømme Toska for organisert kriminalitet.

Saken ble henlagt

Storrvik viser til flere av de andre på tiltalebenken.

- Ridvan Halimi har erkjent, de to har vært siktet i samme sak, mens den ble henlagt for Halimi. Toska har vært siktet i en tidligere ranssak med andre tiltalte, men den ble henlagt.

Storrvik la videre vekt på at Toska var den første som erkjente delaktighet i NOKAS-ranet og den første som erkjente ran med døden til følge.

ORGANISERT KRIMINALITET:  Forsvarer, Øystein Storrvik, mener David Toska (t.h.) og Kjell Alrich Schumann (t.v.)ikke bedriver organisert kriminalitet. Foto: SCANPIX
ORGANISERT KRIMINALITET: Forsvarer, Øystein Storrvik, mener David Toska (t.h.) og Kjell Alrich Schumann (t.v.)ikke bedriver organisert kriminalitet. Foto: SCANPIX Vis mer

Han poengterte også medienes dekning av David Toska

- Lagretten skal bare ta stilling til bevisene som er lagt fram i retten, men det blir vanskelig når det gjelder David Toska, sa han.- Tidligere dommer og andre tiltaler er ikke lest opp, så i prinsippet vet vi ikke hva han har gjort. Det er ikke godt å vite noe om. Så han kommer hit da med blanke ark. Kommer hit, leier leilighet.

- Schumanns er en einstøing.

Også Kjell Alrich Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen, tok for seg paragraf 60a i sin prosedyre. Han la vekt på at Schumann er en einstøing som alltid har operert på egen hånd.

- Han opererer alene. Har aldri begått straffbare handlinger med andre. Han gjør det selv. Han er ingen gjengkriminell. De straffedommene han han begått helt alene.

Furuholmen trakk også fram at Schumann ikke har vokst opp, eller har noen geografisk tilhørighet til noen av de andre på ranslaget.

-  Det finnes  ingen opplysninger om at han har hatt noe med Toska å gjøre forut for saken. Schumann kommer til Stavanger i desember 2003. Han kommer alene, treffer Toska for første gang og tar inn på Skagen Brygge Hotell, ikke Skjeneholen.

Skjeneholen var Toskas adresse da han holdt til i Stavanger. Han reiste vestover fra Oslo høsten 2003 fordi han følte at det brant under føttene på ham. Den første tiden i Stavanger brukte han mye tid på å sjekket ut eventuelle krimineller prosjekter. Et av dem var muligheten for et ansalg mot det nye NOKAS-bygget.

Schumann skulle gjøre undersøkelser for Toska på nye NOKAS. Der skulle han finne ut mer om mulighetene for et anslag når bygget skulle stå ferdig.

- Han kommer ikke hit som ransmann, men som en sikkerhetsekspert, en konsulent, som blir hyret inn av Toska.

Kjente ikke hverandre

Kjell A. Schumann har selv sagt at han ikke kjente de andre på ranslaget.

- Dette er mennesker jeg ikke kjenner.

Furuholmen la vekt på at de 12 andre på tiltalebenken har hatt lite eller ingen kjennskap til Schumann i forkant av ranet.

- Flere av dem hadde aldri sett ham før ranshelgen, noen få hadde sett ham før. Min konklusjon er at det er ikke ført bevis fra aktors side som gjør at han hører inne som et medlem av en etablert organisert gruppe.

Etter lunsj skal Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, prosedere.