- Toska har aldri levd normalt

Rettspsykiaterne mener David Toska har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Hjernen bak NOKAS-ranet fyller flere av kriteriene for diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det sa psykiaterne Karl Henrik Melle og Andreas Hamnes i sine vitnemål i dag.

- Han har aldri hatt et normalt liv. Han har søkt anerkjennelse i det kriminelle miljøet og hatt et idealisert bilde av kriminalitet, konkluderte Melle. Toska har begått stadig mer alvorlig kriminalitet og ikke latt seg stoppe av de dommene han hittil har fått.

På den positive siden er det ingen kald, beregnende psykopat vi har å gjøre med. David Toska er desillusjonert med tanke på sitt kriminelle liv, han har skyldfølelse for det han har gjort, bryr seg om sine omgivelser og har støtte fra sin familie.

Forvaring?

For å si det enkelte: Det han har gjort før, gir atskillig høyere risiko for gjentakelse av kriminelle handlinger enn Toskas personlighet som sådan.

David Toska har innrømmet NOKAS-ranet og er forberedt på lang straff. Spørsmålet er om han blir dømt til vanlig fengselsstraff eller forvaring på ubestemt tid. Det er her faren for gjentakelse kommer inn. Rettspykiaterne sier det uansett vil være vanskelig å spå hvor farlig NOKAS-raneren er når han er aktuell for å slippe ut i samfunnet igjen om 10-15 år.

- Tidsperspektivet gjør at man skal være rimelig allvitende for å se så langt fram. Jeg tror soningsforholdene og hvordan han takler dem, vil være mer avgjørende enn det vi står og sier nå, svarte Melle.

Ingen rusproblemer

Toskas kriminelle karriere teller negativt. Han skal dessuten sitte i fengsel sammen med andre kriminelle, og spørsmålet er om han klarer å holde avstand til dette miljøet. Når han en gang slipper ut, møter Toska erstatningskrav som vil gi ham dårlig økonomi kanskje resten av livet.

På den andre siden mener psykiaterne at Toska har mistet sine illusjoner i forhold til kriminalitet. Han har en familie som støtter ham og ingen rusproblemer.

- Handlinger taler høyere enn ord. Tidligere atferd er den beste pekepinn for kommende atferd. Men hvis du endrer rammene, blir det en annen situasjon, konkluderte Melle.